23948sdkhjf

VIDEO: Elektroniske fliser får ældre til at grine

Træning bliver en leg med blinkende fliser, som kan spare millioner


Farvestrålende dioder blinker insisterende og fortæller, hvilken flise fødderne skal træde på næste gang. På den måde bliver genoptræning og forebyggelse af faldulykker en leg.

- Vi griner meget, og har det sjovt, siger Lise Olsen, der træner på de såkaldte Moto fliser på Vennerslund dagcenter i Gentofte kommune

Fliserne er udviklet på DTUs Center for Playware og er blevet testet, gennemprøvet og evalueret i fem kommuner

Ni ud af ti ældre synes træningen på fliserne er direkte sjov. Og det gør, at de træner hårdere, end de ellers ville. Allerede efter ni træningsgange er der markant forbedring af både styrke og balance. I de fem testkommuner, Gentofte, Furesø, Frederiksberg, Faxe og Odsherred, er brugernes balance forbedret med 150 procent og deres styrke i benene med 22 procent, fastslår ny forskning.

Ti år undervejs
De overraskende positive resultater af velfærdsteknologien er dokumenteret i en ny Ph.d. afhandling. Forskningen peger også på, at de ældre får bedre mobilitet og styrket hukommelsen, når de træner med Moto fliserne.

- Jeg er enormt glad for, at vi er kommet til det her punkt. Vi har brugt ti år på at udvikle forskellige prototyper af de her fliser, der skaber sådan nogle gode resultater, siger professor på DTUs center for Playware Henrik Hautop Lund.

Den sjove træning kan spare kommunerne millioner af kroner, fordi de ældre bliver mere selvhjulpne og for eksempel undgår overflytning til plejehjem, der koster samfundet 30.000 kroner per måned.

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078