Robotter skal ind hos SMV’er
En trio bestående af Pehama Productions, Dansani og Mads Clausen Instituttet vil gøre det rentabelt for små og mellemstore virksomheder at bruge robotter og automation.
Med andre ord står udfordringerne i kø i den danske industri. Fremtidens løsning er automatisering. Mastodonterne i industrien rundt omkring i verden har store budgetter til indkøb af robotteknologi og automatiseringsløsninger. Her kommer de mindre producenter, som udgør 95 procent af den danske industri, ofte til kort.
Men mellemstore virksomheder som Dansani har en særlig udfordring i forhold til robotter og automation.
- Dansani er i vækst, og produktionen har så stor volumen, at det i stigende grad giver rigtig god mening at automatisere processer. Men vores produktions størrelse placerer os alligevel i et træls vadested. Vi har endnu ikke helt volumen nok til at forrente en investering i automatisering. Men hvis jeg siger nej til robotter, så vil virksomheden blive kørt ud på et sidespor i løbet af to-fire år. Konkurrenceevnen skal forbedres år efter år, siger produktionschef hos Dansani, Finn Reinholdt Jensen.
Industrien i Danmark har de seneste 30 år mistet 200.000 job som resultat af udflytning af produktion til andre lande. Udflytningen af produktionen har ramt Region Syddanmark hårdt, da en stor del af arbejdspladserne her netop findes i industrivirksomheder.
I juni 2015 afsatte Vækstforum derfor en pulje på 25 mio. kr. til en indsats for at fremme produktivitet og fastholde arbejdspladser gennem automatisering i små og mellemstore virksomheder. Nu er AutomationsBoost-projektet i gang hos Dansani, ligesom flere andre projekter er søsat i Syddanmark, støttet med midler fra EU’s Regionalfond og fra Syddansk Vækstforum.
Robotter og ansatte skal montere hængsler sammen
Helt konkret vil Dansani automatisere skrueopgaver. Der skal skrues i alt 50 skruer i hængsler, når lågerne skal monteres i et typisk badeværelsesmøblement. Dette foregår i dag manuelt hos den sønderjyske producent Dansani - endnu. For inden længe bliver det en interaktiv montagecelle, hvor medarbejder og robot samarbejder om at montere og producere skabe til badeværelser i Nordeuropa.
Men før dette kan blive en realitet, skal Dansani sammen med automationsfirmaet Pehama Productions og forskere på Mads Clausen Instituttet udvikle en fleksibel maskine, der kan fodre en robot-montagecelle med emner. Den skal kunne tage højde for, at skruerne i hængslerne er af forskellige størrelse, og lågerne, som hængslerne skal sidde i, også varierer i format.
Hos Dansani erkender man, at konkurrenceevne ikke bare er noget, en SMV kan ringe til en automationsspecialist og købe sig et quick fix til. Mastodonterne i industrien har store budgetter til indkøb af automation og store stykserier, der lettere tjener sig hjem at automatisere.
- Der er mange spanske og polske leverandører, som ånder os i nakken og sætter os under konstant pres. Det skal vi acceptere som vores lod. Men vi skal være bedre til at tænke på helheden i produktionen end konkurrenterne er. Uden AutomationsBoost ville økonomien ikke hænge sammen i sådan et udviklingsprojekt som dette. Samtidig kan forskerne bidrage med nye vinkler til både os og Pehama Productions, vurderer Finn Reinholdt Jensen.
Hos Pehama Productions i Nordborg udvikler man nu på en såkaldt FlexMontage-løsning, ikke kun til Dansani, men til industrien globalt. Pehama Productions forventer at kunne skabe syv-ni nye job i sin virksomhed takket være FlexMontage-løsningen, der senest i 2018 vil være klar til anvendelse i industrien.
- Robot-teknologien har udviklet sig i retning af mere fleksible, brugervenlige robotter, der let kan stilles om til skiftende opgaver. Men indretningen omkring robotten skal være tilsvarende fleksibel. Og dét er den langt fra. Men vi er nu ved at udvikle elementer til en helt ny, standardiseret løsning. Den skal kunne flyttes fleksibelt rundt mellem Dansanis fire store produktionslinjer, alt efter sæsonudsving og kundetrends. En fleksibel løsning vil gøre producenter mere konkurrencedygtige, fordi den vil kunne eliminere halvfabrikata og mellemlagre. Potentialet er kæmpe både for os og for vores kunder, for der findes et hav af små og mellemstore virksomheder, som er dygtige til producere fleksibelt, men har svært ved at automatisere, forklarer Jens Christian Clausen, projektleder hos Pehama Productions.
Automatisering skaber vækst og nye jobs
Dansani er på 30 år gået fra 0 til 350 mio. kr. i årlig omsætning. Ud af de 220 medarbejdere er 80 beskæftiget med at producere 75.000 badeværelsesmiljøer om året. Medarbejderne hos Dansani følger interesserede og nogle med en naturlig skepsis med i planerne om mere automation. De skal dog ikke frygte for deres job, men blot forvente, at væksten hos Dansani ligesom i andre effektiviseringsprojekter vil skaber nye opgaver til de medarbejdere, der bliver aflastet af ny teknologi.
Per Gøse, der er teknologisk projektleder hos RoboCluster, opfordrer andre aktører i den syddanske industri til at zoome ind på mulighederne i AutomationsBoost-projekterne.
- Virksomhederne skal ansøge om at være med i AutomationsBoost for at få sat gang i et projekt, som de har brug for, men som de ikke lige har fået sat i gang, fordi de har manglet den fornødne teknologiske viden eller finansiering. De produktionsvirksomheder, der har tidskrævende og ensidige, gentagne arbejdsopgaver vil have stor gavn af at få kigget på, om der kunne automatiseres. Det er samtidig en rigtig god måde at få et samarbejde med integratorer og vidensinstitutioner, der på sigt kan føre til at flere processer automatiseres i forlængelse af projektet, siger Per Gøse.
Ud af et budget på cirka 11,6 mio. kr. er der til de første syv AutomationsBoost-projekter bevilget 5,3 mio. kr., så der er 6,3 mio. kr. tilbage i puljen. Det er opdraget i ansøgningen, at der skal komme ni nye produkter ud af alle AutomationsBoost-projekterne. I næste ansøgningsrunde, der har ansøgningsfrist 31. oktober 2016, er der plads til mindst fem nye projekter.