Boeing gør klar til kampfly-retssag
Flyproducenten tager nu de indledende skridt, der kan lede til en retssag mod Forsvarsministeriet
Boeing skriver i en pressemeddelelse, at man torsdag tager de første indledende skridt, der kan føre til et sagsanlæg mod Forsvarsministeriet.
- Som vi gjorde opmærksom på ved offentliggørelsen af beslutningen, så mener vi at ministeriets evaluering af kandidaterne er behæftet med fundamentale fejl og blandt andet giver et forkert indtryk af F/A-18 Super Hornet kampflyets pris og egenskaber, siger Debbie Rub, som er Vice President og General Manager i Boeing Global Strike.
Kritik: Store fejl i processen
Flyproducenten har i første omgang indleveret en anmodning om aktindsigt til Forsvarsministeriet. Det sker for at få adgang til alle materialer vedrørende den omfattende evalueringen af kampflyene og beslutningen om at vælge F-35.
Processen mundede ud i, at Forsvarsministeriet og Nyt Kampfly-projektkontoret ikke anbefalede Boeings F/A-18 Super Hornet kampfly.
Debbie Rub mener, at beslutningen blev truffet på baggrund af en proces, der var præget af en række alvorlige fejl og mangler.
- Vi tager dette skridt, fordi der er for meget på spil, dels i Danmark, men potentielt også i andre lande, der overvejer at anskaffe Super Hornet, siger hun.
Dermed ligger der indirekte i udtalelserne, at sagen handler mindre om at få ændret det danske kampflykøb. Den beslutning står et bredt flertal på Christiansborg bag, og det er meget usandsynligt, at det vil blive ændret.
Målet for Boeing er i stedet at stå stærkest muligt, når andre lande skal overveje køb af kampfly.
Mener prisen bliver meget højere
Boeing mener, at Super Hornet i Forsvarsministeriets udlægning vil koste op til det dobbelte af, hvad der fremgår af det amerikanske forsvarsministeriums budgetter.
- Derfor må sagen forfølges så langt, som dansk lov giver mulighed for, siger Debbie Rub.
Minister: Kun vinderen er tilfreds
Forsvarsminister Peter Christensen (V) tager flyproducenten Boeings trusler om et sagsanlæg om købet af kampfly med ro:
- Boeing kan naturligvis få aktindsigt helt efter reglerne, siger Peter Christensen og tilføjer i en skriftlig kommentar:
- Jeg hæfter mig ved, at vi har haft en meget grundig og transparent proces forud for typevalget af det danske kampfly. Det har ført til en bred politisk aftale.
- Og det er jo naturligt, at det i forbindelse med en proces som denne kun er det firma, som vinder, som ender med at være tilfreds, siger Peter Christensen.
/ritzau/