Skærpede regler for import af konfliktmineraler
DI støtter ny EU-politik om problematiske råvarer, som bruges i elektronik.
Derfor har EU netop vedtaget principperne for en ny lov, der betyder, at importører af såkaldte konfliktmineraler – som omfatter guld, tin, wolfram og tantal – skal sikre, at mineralerne ikke kommer fra ulovlige miner og finansierer væbnede grupper i konfliktområder.
Dansk Industri (DI) bakker op om de nye regler, som ifølge Henrik Schramm Rasmussen, chefkonsulent i DI, betyder øget kontrol med konfliktmineralerne og samtidig ikke indfører unødigt papirarbejde for virksomhederne.
- Vi er tilfredse med de kommende regler. De vil medvirke til at forbedre forholdene i minerne, og der vil fremover være endnu større sikkerhed for, at mineralerne ikke medvirker til at finansiere væbnede konflikter. Samtidig er de administrative byrder for virksomhederne begrænsede, siger Henrik Schramm Rasmussen.
Den politiske aftale er kommet i hus efter lange diskussioner i EU. Debatten har blandt andet handlet om, hvorvidt kravet om certificering både skal gælde før og efter, mineralerne havner i smeltediglen hos smelterierne.
Det er altså endt med, at det er importørerne af mineralerne fra smelterierne, der igennem en såkaldt ”due diligence” – en vurdering af grundstoffernes oprindelse – skal sikre, at der ikke er tale om konfliktmineraler.
Med beslutningen opfordres også virksomheder med over 500 medarbejdere til at lave ”due diligence” for de produkter, der indeholder mineraler, som kan stamme fra konfliktområder.
- Vi synes, det er den rigtige løsning at stille krav om, at importen af mineralerne skal ske fra certificerede smelterier. På den måde bliver der styr på et centralt led i værdikæden, siger Henrik Schramm Rasmussen og fortsætter:
- Indførte man et tilsvarende krav til alle virksomheder, der bruger én eller flere af de fire mineraler, ville virksomhederne skulle bruge enorme ressourcer på at rapportere om noget, som det kan være yderst vanskeligt for især mindre virksomheder at indhente information om, siger Henrik Schramm Rasmussen, som forklarer, at kun få danske virksomheder importerer mineraler direkte fra smelterier.
Ifølge den politiske aftale vil EU i fremtiden nedsætte et eksperthold, der skal definere, hvad der menes med ”konfliktområder”. Rammerne for ”due diligence” vil følge OECD’s retningslinjer, som Danmark har tiltrådt.
De tekniske forhandlinger om det nye regelsæt forhandles under det slovakiske EU-formandskab i efteråret. Det er endnu uvist, hvornår de kommende EU-regler træder i kraft.
Kilde: DI Business