23948sdkhjf

Roskilde Festival i teknologisk kamp mod støvet

To studerende har udviklet en støvmåler til Roskilde Festival, som skal gøre kampen mod det forkætrede støv mere effektiv.
Roskilde Festival er berygtet for de enorme mængder af støv, der rejser sig, når vejret er godt. De små skyer, som festivalgæsterne hver især hvirvler op, samler sig til store, der spreder sig over store dele af Sjælland. De er endda målt så langt væk som Samsø og Jylland, dog i stærkt fortyndet form.

Tobias Brasch, der læser Informationsteknologi, og Charlotte Petersen, der læser Design og Innovation, har sat sig for at undersøge støvet for at støvgenerne kan gøres mindre.

Rundt omkring på campingområdet har de sat små målestationer op, som løbende måler luftens indhold af støvpartikler, ligesom de registrerer luftfugtighed, mængden af sollys, temperatur og støjniveau.

Effektiv vanding
Målet med projektet er på sigt at give Roskilde Festival et øjebliksbillede og et estimat af behovet for at vande. Prognosen kan fortælle festivalens ledelse, hvilke områder, der er i farezonen for at udvikle støvproblemer, så man kan sende vandvognen ud inden festivalgæsterne bliver generet. Øjebliksbilledet kan give festivalen mulighed for i realtid at overvåge hele pladsen, og se hvor behovet for vanding er størst. Og endelig kan et estimat af vandingsbehovet sikre, at man ikke hælder for meget eller for lidt vand ud.

- Så vidt vi kan forstå på festivalen, så er det lidt på gefühl, hvornår de vander derude. Selvfølgelig tænker de over, hvad de gør, og de har jo mange års erfaring, så de kender de problematiske områder. Men kan man automatisere de vurderinger lidt mere, så tror jeg, at man både kan spare tid og ressourcer, siger Charlotte Petersen.

Datagrundlag er første skridt
I år handler projektet mest om at skabe et datagrundlag, som kan bruges til at udvikle et system, der kan implementeres på næste års festival. Men en lignende teknologi kan også finde anvendelse mange andre steder, forklarer Charlotte Petersen:

- Inde i byerne kan det jo være meget relevant at vide, hvor meget borgerne påvirkes af støj og støv fra fx byggepladser. I dag laver man mest stikprøver, og forsøger at tegne et generelt billede ud fra det. Men det er jo svært at gøre noget ved støjproblemer, hvis det eneste man ved, er at der er for meget. Med det her system vil man kunne få meget præcise fortløbende data, og det gør det meget lettere at lokalisere problemerne, og sørge for at man håndterer dem bedst muligt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078