23948sdkhjf

De vil få lamme til at gå

Hollandske ingeniørstuderende viste deres "exoskeleton" frem på Robobusiness Europe.
Hvordan hjælper man mennesker med lammelse fra navlen og nedefter til at gå?

Det er i korthed opgaven for en stor gruppe kaldet Project March, som hovedsageligt består af ingeniørstuderende fra Teknisk Universitet i Delft i Holland.

Gruppen stiller op i den schweiziske konkurrence Power Exoskeleton Race, og de unge studerende er allerede langt med deres "exoskeleton".

De hollandske studerende har udviklet et exoskelet, som har seks forskellige bevægelige led. I forhold til andre exoskeletter er der tilføjet en motor, som bevæger benet udad i hofteleddet.

- Det betyder, at robotten bedre kan støtte sin bruger og holde balancen, siger Jelle Sturkenboom, en af deltagerne i Project March. Han er arkitektstuderende.

Hollænderne bruger nogle små elastiske aktuatorer til at bevæge leddene, og momentet i leddene måles løbene, så exoskelettet kan holde balancen.

- Mange af os har sat deres studie til side i et år for at være med i gruppen.

Når personer med lammelse kommer op at gå, hjælper det på deres blodomløb, og sår heles for eksempel væsentligt hurtigere, når benene kommer i bevægelse.

Gruppen har en testperson, Claudia, som er blevet lam, efter hun faldt fra en hest.

- Claudia kommer tre dage om ugen for at afprøve vores exoskelton, siger Jelle Sturkenboom, og fortsætter:

- Hun har blandt andet fortalt, hvilken stor betydning det har for hende at komme op i øjenhøjde med andre mennesker og ikke hele tiden skulle se på folk nedefra. Hun bruger et kommercielt exoskeleton i øjeblikket, men det er begrænset til at kunne gå på plane overflader.

Project March har ikke planer om at gå på markedet med sit produkt foreløbigt.

- Vores fokus er konkurrencen. Vi vil gerne give et boost til innovationen på det her område, for der mangler nogle gode løsninger, siger Jelle Sturkenboom.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08