23948sdkhjf

Tværgående forskere skaber opsigtsvækkende løsninger

Computere, der kan kontrolleres alene med tankens kraft, og kunstige legemsdele, der kan styres med moderne kommunikationsteknologi. Det er et par af de spektakulære internationale forskningsprojekter, som bliver præsenteret, når der i den kommende uge er verdenspremiere på et nyt tværfagligt forskersymposium i Aalborg.
Formålet med forskertræffet Isabel 2008 er at bygge bro mellem discipliner, der normalt ikke har meget med hinanden at gøre, men som i kombination kan løse store og vidt forskellige problemstillinger.

Blandt de mange andre deltagende eksempler er matematiske formler, som kan forhindre spredningen af smitsomme sygdomme, og biologiske modeller, der kan give mere effektive trådløse computernetværk. Selv kunsten spiller en rolle, når en forsker fra et engelsk universitet demonstrerer muligheden for at komponere musik via hjernebølger.

Initiativet til konferencen kommer fra to italienske forskere og eksperter i avanceret trådløs teknologi på Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer. Konferencen vil derfor naturligt nok også fokusere på, hvordan viden fra deres område kan kobles med biologisk og medicinsk forskning samt med helt grundlæggende videnskabelige discipliner som matematik og fysik.

- ”Tværfaglighed” er et modeord indenfor forskningen i dag, men alt for ofte bliver det ved snakken. Vi vil prøve at skabe et forum, som bringer forskerne og de gode eksempler sammen, forklarer post-doc forsker Simone Frattasi, som er formand for arrangementskomitéen.

Hans kollega og medformand, post.doc. forsker Nicola Marchetti, ser samarbejde på tværs af faggrænser som et vigtigt våben mod vanetænkning indenfor de enkelte discipliner. Et eksempel er hans eget samarbejde med matematikere i et projekt, som bruger matematiske teorier fra spil til at forbedre ydeevnen i trådløs og mobil data-kommunikation.

- For at skabe nye markeder og sælge nye apparater er vi nødt til at gøre kunderne glade. Og dét, brugerne først og fremmest efterspørger, er højere data-rater, så de kan downloade noget mere og have adgang til en masse multimedie-tjenester. Men den måde, det foregår på i dag, er ikke spor effektiv, fordi konservativt tænkende operatører hver især reserverer dyrebare dele af frekvensbåndet. Vi prøver at finde en smartere løsning, hvor man deles om ressourcerne, og dér kan vi bruge de spilteorier, som matematikerne arbejder med. ”Spillerne” i vores model er bare sendere og basestationer, der kæmper om den begrænsede fælles ressource, forklarer Nicola Marchetti.

Arrangørerne håber, at Isabel-konferencen i Aalborg bliver startskuddet til et årligt tilbagevendende internationalt forskertræf. Premiereudgaven indledes med en velkomstreception på Nordjyllands Kunstmuseum lørdag aften, og derefter fortsætter forskerne deres præsentationer og udveksling af idéer til og med tirsdag.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093