Gratis licenser til nye opfindelser og teknologier
Aalborg Universitet giver virksomheder og iværksættere mulighed for gratis at afprøve nye opfindelser og teknologier.
Ordningen, der hedder Open Innovation Licensing (OIL) og er den første af sin slags i verden, indebærer blandt andet adgang til ellers fortrolige forskningsresultater og dialog med involverede forskere.
- Vi hører ofte, at universiteternes viden og udvikling af teknologier kun kommer de store forskningstunge koncerner til gode. Vores nye licensordning er i høj grad rettet mod små og mellemstore virksomheder – og i øvrigt også privatpersoner og studerende – som sjældent har midler til at anskaffe dyre eksklusivlicenser, siger AaUs rektor, Per Michael Johansen.
Afgrænset antal teknologier
En OIL-licens fra AAU gør det muligt at teste en ny teknologi – typisk i et år – uden at skulle betale for det. I samarbejde med AAU-forskere kan indehaveren af en testlicens undersøge, hvordan opfindelsen kan udnyttes og integreres i egne produkter eller projekter. Når den gratis licens udløber, kan virksomheden enten købe en kommerciel licens på årsbasis eller ganske enkelt droppe teknologien.
Ikke alle AAU-forskernes opfindelser vil dog blive udbudt som OIL-licenser. I øjeblikket indeholder OIL-kataloget seks nye teknologier inden for henholdsvis akustik, exoskeletter, brændselsceller, transportbånd, elektriske transformatorer og trådløse netværk, og universitetet forventer, at der vil komme 10 nye til hvert år.
- Vi ved, at forskellige teknologier og opfindelser kræver forskellige veje ud i virkeligheden. OIL er en ny vej for den type teknologier, som ikke umiddelbart afføder nye produkter, og som måske ikke kan bære en dyr eksklusivlicens, men som alligevel har potentiale til at gøre stor nytte, siger Per Michael Johansen og nævner blandt andet små ændringer i strømforsyninger, der kan forlænge levetiden betragteligt og dermed gavne miljøet.
Han lægger heller ikke skjul på, at universitetet også ser klare fordele for universitetet selv i den nye ordning.
- Hver kontakt med en virksomhed eller en iværksætter er også en chance for at sætte nye samarbejdsprojekter i gang. Samtidig kan OIL-licenserne hjælpe især vores yngre forskere med at skabe nye kontakter, de ellers ikke ville have fået, siger Per Michael Johansen.