Danmark køber 27 kampfly og sender K ud af forlig
Et flertal i Folketinget er enig om at købe 27 F-35-kampfly. De Konservative siger nej og er ude af forliget.
Det står fast, efter at forhandlinger i Forsvarsministeriet torsdag endte med en aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale.
De Konservative mener til gengæld, at Danmark med aftalen køber for få fly, og at finansieringen vil belaste Forsvaret for hårdt. Derfor er partiet nu opsigtsvækkende ude af et af de mest centrale forlig på Christiansborg.
- Vi er blevet bedt om at forlade forsvarsforligskredsen, fordi vi ikke har kunnet acceptere aftalen, siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov fra De Konservative.
Det er opsigtsvækkende, fordi De Konservative som et af de fire gamle partier traditionelt altid er med i forsvarsforligskredsen.
Partiet regnes normalt også blandt de partier, som er parat til at påtage sig regeringsansvar, hvilket indebærer, at man er med i de centrale forlig.
Dermed fjerner partiet sig yderligere fra sin gamle rolle i en situation, hvor forholdet til Venstre fortsat lider under De Konservatives beslutning om at vælte Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister efter sagen om landbrugspakken.
De Konservative har hele vejen fastholdt et ønske om, at Danmark køber 43 fly, fordi man mener, det er nødvendigt for at kunne løse de samme opgaver, som de danske F-16 kampfly løser i dag.
- Vi har en nedre grænse for, hvad vi vil udsætte det danske forsvar for, og den grænse har vi nået nu, siger Rasmus Jarlov.
Han peger på, at der skal være nok kampfly til at forsvare det danske territorium, samtidig med at Danmark sender kampfly ud til internationale missioner mod eksempelvis Islamisk Stat.
Det mener regeringen dog godt kan lade sig gøre med 27 kampfly. Regeringens udspil er baseret på at langvarigt afklaringsarbejde, som et særligt kampflykontor under Forsvarsministeriet har udarbejdet.
Det er det udspil, som et flertal nu har accepteret, siger forsvarsminister Peter Christensen:
- Danmark skal købe 27 F-35-kampfly. Det er en kapacitet, som erstatter de nuværende F-16-kampfly, siger Peter Christensen.
- Vi kan løse de samme opgaver, som vores gamle F-16-fly løser i dag.
Også SF har valgt at forlade forsvarsforligskredsen. Partiet har dog i modsætning til De Konservative ønsket at købe færre kampfly for at minimere regningen.
SF's exit er mindre overraskende end De Konservatives. Partiet kom under en del tumult og modstand fra flere borgerlige partier med i forsvarsforliget i 2011, da partiet kom i regering.
SF havde ikke tidligere været en del af forligskredsen, fordi man blandt andet var kritisk indstillet over for den danske krigsindsats i Irak.
De Konservative er nu det eneste borgerlige parti, der står uden for forsvarsforliget. Der står de sammen med Enhedslisten, Alternativet og SF.
/ritzau/