- Vi skal ikke være selvfede
Tidsforbrug i produktion og produktudvikling er halveret hos belysningsproducenten Louis Poulsen.
Lampeserien Cirque, som Louis Poulsen har udviklet i samarbejde med den svenske designer og grafiker Clara von Zweigbergk, er udviklet langt hurtigere end tidligere produkter. Foto: Louis Poulsen
Analyser af arbejdsgangene viste således, at kun 12 procent af udviklingsbudgettet tidligere gik til selve udviklingsarbejdet. Resten blev brugt til kundetilpasninger, test og andre mindre væsentlige ting. Konsekvensen var, at det tog omkring 765 dage at komme fra ide over udvikling til markedsføring af nye produkter.
For Christian Engested, der også er tidligere topchef i producenten af avanceret belysning Martin Gruppen, var det slet ikke godt nok.
- Vi har set på, hvad der tog tid i processerne. Nu har designerene eksempelvis fået mindre tid til at tænke, forklarer Christian Engested og fremhæver, at man også kører parallelle forløb, hvor medarbejdere fra forskellige funktioner bliver bragt sammen.
Længere tid på markedet
Resultaterne af indsatsen ses blandt andet i storrumskonceptet Grand, som Louis Poulsen har udviklet til det professionelle marked i samarbejde med designeren Christian Flindt, samt lampeserien Cirque, der er målrettet commercial-segmentet. De er udviklet på omkring ét år – altså en halvering.
- Det betyder, at det kan komme et år tidligere på markedet og dermed få penge i kassen et år tidligere, forklarer Christian Engsted og uddyber, at det er særlig vigtigt for ”trendy” produkter med begrænset levetid. For er man to år om at udviklet et produkt, der har en levetid på fem år, så er der kun tre år at sælge det i. Tager udviklingen derimod et år, har man fire år at sælge det i.
Optimeringerne af produktionen på Louis Poulsens fabrik i Vejen er også accelereret. Her er der set nærmere på processerne i produktionen for at tage tid ud og reducere f.eks. montagetid.
Processen får helt ned i mindste detalje. Eksempelvis er kontrol rykket frem i processen, der er set på fiksturerne i cellerne, komponenter er udskiftet og meget, meget mere. Samlet har det også resulteret i, at gennemløbstiden er skåret ned til det halve.
I mål med optimeringerne kommer man dog aldrig.
- Vi skal ikke være selvfede! Hver da skal vi finde et nyt sted at sætte ind, lyder det fra direktøren, for hvem forbedringerne er en kontinuerlig proces.