Restruktureringer skal få Topsil på ret køl
Store nedskrivninger giver stort minus hos siliciumleverandøren.
Så selvom Topsil vandt markedsandele - omsætningen steg med 5 procent i 2015 til 287,3 millioner kroner, mens der var et generelt fald i markedet på 9 procent - er man ikke tilfredse i ledelsen.
- Vi har nu gjort status over strategiperioden 2013-2015. De gennemførte effektiviseringstiltag har været vigtige milepæle, men der er stadig behov for at fokusere forretningen for at sikre det nødvendige løft i indtjeningen, siger CEO Kalle Hvidt Nielsen og uddyber:
- Derfor har vi truffet beslutning om at restrukturere forretningen og ophøre med tabsgivende aktiviteter samt indgå strategiske samarbejder for yderligere at styrke forretningen. Tilpasningen har betydet store nedskrivninger i 2015, og i 2016 vil resultatet være belastet af engangsomkostninger. Så selv om vi nåede de udmeldte omsætnings- og indtjeningsniveauer for 2015, var årets negative resultat på 90,1 mio. kr. ikke tilfredsstillende.
Nye initiativer vil tynge 2016
Den netop lancerede strategi skal skabe en stærkere platform for fremtiden og dermed sikre et markant løft i indtjeningen allerede fra 2017. De strategiske initiativer omfatter salgsinitiativer, som skal øge omsætningen af FZ og EPI produkter, frikøb fra tyngende råvarekontrakt med samtidig indgåelse af ny kontrakt på tidssvarende markedsvilkår og endeligt den førnævnte restrukturering af Topsils tabsgivende aktiviteter samt forsat optimering og effektivisering af produktionen.
Størstedelen af de strategiske initiativer vil blive igangsat allerede i 2016 som derfor vil være præget heraf.
For 2016 forventes såeldes en omsætning på niveau med 2015 og et EBITDA før strategiske initiativer på 15-25 millioner kroner. De strategiske initiativer forventes at belaste EBITDA med 65 millioner kroner, hvorved der forventes et EBITDA efter strategiske initiativer på -40 til -50 millioner kroner.
Engangsomkostningerne består væsentligst af omkostninger til frikøb af eksisterende råvarekontrakter, nedskrivning af varelagre så de afspejler de nye indkøbspriser samt omkostninger i forbindelse med strategisk restrukturering af tabsgivende aktiviteter. Ca. 1/3 af engangsomkostningerne har ikke likviditetseffekt.