Aarhusianske varmemålere i stumper og stykker
Kamstrup og AffaldVarme Aarhus piller 52.000 varmemålere fra hinanden. Det kommer fodboldpiger, spejdere og autister til gode.
Allerede fra projektets start var parterne enige om, at der i forbindelse med udskiftningen af varmemålerne i Aarhus skulle være fokus på CSR. Og det har vist sig at komme ikke bare Kamstrup og AffaldVarme Aarhus til gode, men også en gruppe fodboldpiger, spejdere og Specialområdet Autisme.
Fodboldpigerne
Allerede inden selve udskiftningen af varmemålere, altså ved udsendelsen af breve til private hjem, blev det undersøgt, om der var mulighed for at implementere en anden metode end omdeling med postvæsenet.
Her meldte et hold fodboldpiger fra TMG i Mårslet sig hurtigt på banen – de ville gerne spare penge op til udlandsrejser og fik derfor opgaven at løbe rundt med brevene.
Her havde man selvfølgelig sikret sig, at postloven overholdes.
Kasserede varmemålere
AffaldVarme Aarhus er ansvarlig for at registrering og indsamling af de nedtagne varmemålere. Så da det kom til, at de gamle varmemålere skulle skilles ad, foreslog Jørgen Krum, funktionsleder i Varme Transmission, at de kunne neddeles af en gruppe spejdere. Der blev lavet aftaler, og spejderne har nu skrottet en del tons varmemålere og på den måde fået penge i kassen.
Efterfølgende var der kontakt med Specialområde Autisme, der også var interesseret i at neddele kasserede varmemålere.
- Det betyder, at arbejdsopgaven med at neddele varmemålerne i dag fordeles mellem spejderne og autisterne, hvor den samlede autisme-organsiation står for ca. to tredjedele af arbejdet. Det er så dog en sandhed med modifikationer, for gennemstrømningshastigheden er lavere hos autisterne, så i praksis er det lidt mindre, de får. Alle er dog mere end meget tilfredse, fortæller projektleder på projektet for udskiftningen af varmemålerne i Aarhus Kommune, Erik Brender.
Neddelingen af varmemålerne er over tid grebet om sig, fra neddeling i messing og de resterende komponenter, til at man i dag neddeler målerne i messing, ledninger, rustfri stål, plastic, batterier (mikroskopisk antal), elektronik, metal og en lille rest.
Fittings til underleverandør
Kamstrup har undervejs i projektet skiftet underleverandør til den fysiske udskiftning af varmemålerne, og derfor blev der, i forbindelse med nedtagning af de gamle målere og opsætning af de nye, en del fittings til overs.
Det ville helt konkret være en dårlig forretning at sætte en montør til at rense og sortere disse fittings, så Specialområdet Autisme blev spurgt, om det var noget for dem.
Aftalen er nu, Specialområdet Autisme sorterer og renser fittings, der senere bliver solgt til Kamstrups nye underleverandør NMR til en fornuftig pris.
CSR stor succes
Alt i alt ser både AffaldVarme Aarhus og Kamstrup deres udvikling i CSR som en stor succes, om end det kræver flere ressourcer.
- Når man ser et menneske; en fodboldpige, en spejder eller en autist, være så glad for sit arbejde og udbyttet heraf, kan man ikke undgå at blive varm om hjertet – og i forbindelse med denne udskiftningsproces, hvor vi har implementeret så meget CSR, bliver jeg varm om hjertet hver eneste dag. Det gør det dejligt at tage på arbejde, siger Erik Brender.