23948sdkhjf

Livsvigtige vacciner køles af dansk teknologi

Danmark har fået et globalt teknologisk gennembrud inden for kølig opbevaring af livsvigtige vacciner i områder, som ikke har elektricitet eller som ofte rammes af strømafbrud.
Vacciner skal opbevares ved specifikke temperaturintervaller, og derfor kan netop en korrekt opbevaring være en udfordring i lande, hvor der ikke er regelmæssig strømforsyning. Denne udfordring tog Teknologisk Institut op, da de i 1999 ansøgte om økonomisk støtte fra EUDP. Ingen vidste dog, at resultatet ville blive et globalt teknologisk gennembrud inden for opbevaring af vaccine i netop de udsatte områder.

- Ideen var at udvikle vaccinekølere, hvor solcellepaneler direkte forsyner kølekompressorer.

Solcelledrevne vaccinekølere var tidligere udstyret med blybatterier til at starte kompressoren og til at drive den om natten. Det var problematisk i praksis, da levetiden for batteriet var meget kort på grund af dybe afladninger, og batterierne ofte skulle skiftes. Batterierne var desuden et potentielt objekt for tyveri, og herudover var der et miljøproblem med de udtjente batterier. Vigtigst var det dog, at temperaturreguleringen heller ikke var så god, hvilket medførte, at store mængder vaccine blev ødelagt og skulle kasseres, fortæller seniorkonsulent Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut.

Det endte som et internationalt projekt med spillere som; WHO, Unicef, UNEP, GIZ, PATH, Greenpeace International og Teknologisk Institut - hvor sidstnævnte er den tekniske partner, som designer og tester udstyret.

Som industrielle partnere deltog Danfoss Compressors (nu SECOP) og Vestfrost Solutions.

Nye kompressorer blev udviklet, prototyper på kølerne blev testet og godkendt, og WHO udarbejdede kravene til vaccinekølerne, som nu udgør en stor succes i vaccineprogrammer i mange lande og katastrofeområder.

Uudforsket marked med nye anvendelsesmuligheder
På Teknologisk Institut håber de at kunne udbrede SolarChill-konceptet til andre områder.

- Vaccinekølerne er nu så udbredte, at vi tester på vegne af flere producenter - også fra andre kontinenter. Men måske behøver historien ikke slutte her, for jeg forestiller mig, at solpanelerne falder i pris, så kølerne også kunne være attraktiv for de mindre forretningsdrivende i udviklingslandene. På den måde kunne solen også hjælpe med at levere kolde sodavand til lav- og mellemindkomstlande - med en teknologi som både er innovativ, sund, miljørigtig og pålidelig, tilføjer Per Henrik Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111