23948sdkhjf

Dansk aftryk på nye sikkerhedskrav til robotter

Hos Universal Robots glæder man sig over nye tekniske specifikationer for samarbejdende robotter, som netop er blevet offentliggjort af ISO.
I dag offentliggjorde Den Internationale Organisation for Standardisering (ISO) den længe ventede ISO/TS 15066 som et supplerende dokument, der understøtter ISO 10218 standarden "sikkerhedskrav til industrirobotter". ISO/TS 15066 er et omfattende dokument, der kan være en hjælp til integratorer af robotceller i deres arbejde med at udføre risikovurderinger i forbindelse med montering af samarbejdende robotter.

Global compliance officer hos Universal Robots, Lasse Kieffer, er aktiv som ekspert i ISO-komitéen, der har udviklet ISO/TS 15066.

- Da den sidste revision af ISO 10218 standarderne udkom tilbage i 2011, var man fokuseret på traditionelle industrirobotter. Samarbejdende robotter var stadig en ny teknologi og blev ikke behandlet nærmere. Vi er glade for, at branchen med ISO/TS 15066 nu har fået yderligere specifikationer til implementering af cobots, så de kan arbejde sikkert sammen med mennesker, siger han.

ISO/TS 15066 beskriver de forskellige fællesbegreber og oplyser om kravene for at opnå disse. Udover design og krav til risikovurderingen introducerer den også en undersøgelse om smertegrænser vs. robottens hastighed, tryk og indvirkning på bestemte kropsdele.

- ISO/TS 15066 repræsenterer den enighed, der er opnået blandt medlemslandene om en spirende teknologi. Vi anerkender, at verden har brug for en forsigtig tilgang til robotsikkerhed, men der er stadig en del igangværende forskning om sikker menneske-robot-interaktion, og hvordan man definerer de praktiske retningslinjer for at frigøre det fulde potentiale ved samarbejdende robotter. Vi glæder os til at følge arbejdet, efterhånden som det skrider frem, siger Esben Østergaard, CTO for Universal Robots.

Om ISO/TS 15066
Den nye tekniske specifikation er tilgængelig på http://www.iso.org/iso/home/store.htm . Den er udarbejdet af en ISO-komité med medlemmer fra de 24 deltagende lande, herunder repræsentanter fra de førende producenter af samarbejdende robotter.

Arbejdet med ISO/TS 15066 startede tilbage i 2010, og det offentliggjorte resultat er det, som alle interessenter er nået til enighed om. ISO/TS 15066 er en teknisk specifikation, som giver supplerende og understøttende information til standarderne for industriel robotsikkerhed ISO 10218-1 og ISO 10218-2, der er offentliggjort i 2011.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125