KK redder styringsteknologi fra at brænde sammen
Efter flere års udvikling flytter leverandøren af kontrol- og styresystemer til vindmøller en ny teknologi, der overvåger konverter-modulet i en vindmølle, ud i virkeligheden.
3
Billeder
Med den nye teknologi håber KK Wind Solutions at komme udbrændte konvertermoduler som det på billedet til livs. Foto: KK Wind Solutions
Der er ikke tale om et redesign af konverteren men en teknologi, der gør det muligt at overvåge komponentens tilstand. Med den nye teknologi kan man på afstand måle, hvornår konverterens tilstand begynder at blive kritisk, og dermed kan man i tide nå at forebygge de væsentligste fejl og om nødvendigt planlægge udskiftning, så det passer med planlagt service.
Og det kan ifølge det midtjyske selskab få stor betydning for overvågning og kontrol med konvertermoduler i vindmøller og bidrage til en mere stabil drift.
Griber ind før modulet brænder sammen
For det er en dyr fornøjelse at udskifte konvertermodulet i en vindmølle, hvoraf hoveddelen består af en IGBT. Og det bliver kun dyrere, hvis et konvertermodul brænder sammen, så man skal foretage udskiftningen uplanlagt og med uforudset nedetid til følge. Tid hvor møllen kunne have produceret strøm.
- Det teknologien kan, kan sammenlignes med hvis man havde en fin app til mobilen, som kunne sige: Om tre uger får du et hjertestop, men vi indkalder dig til lægen inden da . Altså forventer vi at forudse dyr nedetid, inden konvertermodulet går i stykker. Og så kan man lave en korrigerende handling. Alt efter hvor svært det er, er der forskellige håndtag at vippe på. I sidste instans kan man lukke ned, inden skaden sker, forklarer Kristian Gadgaard, hardware manager ved KK Wind Solutions.
Rykker ud i virkeligheden
Udviklingen startede tilbage i 2009 med den første patentansøgning. Siden er fulgt succesfuld Proof of Concept og validering i laboratorier, og nu går udviklingen så ind i den afsluttende fase med fuldskala test i vindmøller.
Til den forestående fuldskala test har KK Wind Solutions allieret sig med et førende forsyningsselskab samt Aalborg Universitet. Parterne har indgået en formel teknologi samarbejdsaftale med hinanden.
- Vi glæder os over partnerskabet, og vores forventninger til CMUens betydning for branchen er meget store. Vi tror på, at der er et stort potentiale i CMU-teknologien - og at det kan reducere nogle af de dyre nedbrud, vi ser i vindmøller i dag, og dermed være med til at sænke prisen på vindmøllestrøm i fremtiden, udtaler René Balle, CTO i KK Wind Solutions.