23948sdkhjf

I Odense skal piloten ikke kunne se sin drone

Ny teknologi skal gøre droner i stand til selv at navigere sikkert og dermed flyve frit. Det kan blive kimen til et nyt erhvervseventyr.
Den erhvervsmæssige brug af droner er stærkt begrænset af, at piloten skal kunne se sin drone. Men et nyt forskningsprojekt på Syddansk Universitet, SDU, skal få dronerne til at flyve sikkert på egen hånd.

”Free the Drones” hedder et forskningsprojekt, som netop har modtaget 10 mio. kr. fra Innovationsfonden - over halvdelen af det projektets samlede budget på 19,2 mio. kr.

Leder af SDU’s dronecenter, SDU UAS Center, Brad Beach, oplyser til Electronic Supply, at projektet løber over fire år, men at man forventer at se de første resultater i sommeren 2017

Enorme potentiale for frie droner
- Vores mål er at udvikle teknologier,

Free the Drones

Partnerne i Free the Drones omfatter Trafik- og Byggestyrelsen, UAS Test Center Denmark, virksomhederne Explicit, Viacopter, Terma, Delta GTS, KeyResearch, Naviair, og Oxford University

Viacopter leverer selve droneudstyret, controllere samt operationel erfaring. Firmaet kommer også til at deltage i en række operationelle testflyvninger.

Projektet løber i fire år, men de første resultater ventes allerede i sommeren 2017.

Budgettet er på samlet 19,2 mio. kr. Innovationsfonden bidrager med 10 mio. kr.
som skal få dronerne til at navigere sikkert. Vi vil udstyre dronerne med et sikkerhedssystem, så de selv kan styre udenom forhindringer i luften, og de skal udstyres med et pålideligt kommunikationslink med operatøren på jorden, siger Brad Beach og fortsætter:

- Af sikkerhedsgrunde skal piloten i dag kunne se sin drone, så han kan styre den udenom forhindringer. Men hvis vi kan gøre dronerne i stand til selv at navigere, så har de et kæmpe potentiale til at kunne løfte en bred vifte af opgaver.

En fritflyvende drone udstyret med sensorer, som kan analysere røgen fra et skibs skorsten, kan eksempelvis kontrollere, om skibet lever op til gældende miljøkrav.

Flagermus inspirerer forskerne
Forskerne har hentet inspiration i dyreriget for at kunne klæde dronerne på til selv at styre udenom træer og huse. De har studeret flagermusenes, som udsender ultralydskrig, og deres unikke evne til at navigere efter ekkolokalisering.

- Det er unikt, at vi kigger på bio-inspireret robotteknologi til at løse et problem, som har hele verdens bevågenhed. Der er et kæmpe potentiale i udviklingen af droner. En undersøgelse fra Oxford Research peger på, at hvis Danmark bliver bannerførere på området, så kan der skabes 12-15.000 arbejdspladser. Det kan blive kimen til et nyt erhvervseventyr, siger Brad Beach.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125