23948sdkhjf

Endnu et æg i robot-rugekassen

CP Robotics bliver beboer nummer to i Odense Robotics Startup Hub.
Seks måneder gamle CP Robotics bliver firma nummer to, som får plads i det nye acceleratorforløb for robot- og teknologi- virksomheder med særligt potentiale, Odense Robotics Startup Hub.

CP Robotics har udviklet et unikt og avanceret program til Universal Robots robotarm, som gør det muligt for robotten automatisk at planlægge sin arbejdsgang ved f.eks. slibning, skæring og fræsning.

Som en del af ’startpakken’ får CP Robotics adgang til Teknologisk Instituts robotlaboratorium og testfaciliteter i Forskerparken i Odense, ligesom direktør Jimmy Alison Jørgensen får sparring på sin forretningsmodel og adgang til et netværk af mulige testkunder.

- Jeg glæder mig meget til at få adgang til laboratorie- og testfaciliteterne hos Teknologisk Institut, så jeg kan komme videre med at pilotteste og færdigudvikle mit produkt – meget gerne i samarbejde med en virksomhed, som kan bidrage med faglig og praktisk viden, set fra brugerens perspektiv. Det, at blive del af hub’en, kan give mig lettere adgang til det store netværk af virksomheder, som findes her i omegnen af Odense, siger Jimmy Alison Jørgensen.

Fjerner behovet for en robotekspert
Løsningen, CP Robotics, har udviklet gør det muligt for en industrirobot selv at planlægge sin arbejdsbane. Medarbejderen skal blot tage robotten ’ved armen’ og vise den arbejdsområdets afgrænsning. Så går robotten selv i gang med opgaven. At komplekse arbejdsgange nu kan gøres uden hjælp fra robot eksperter giver stor værdi ikke mindst for de virksomheder, som producerer i mindre serier.

Grundstenene til teknologien kan spores 25 år tilbage til Odense Staalskibsværft (Lindø-værftet), som arbejdede med avanceret baneplanlægning af robotter til svejseopgaver. Arbejdet blev siden videreført på Mærsk McKinney Møller Instituttet og udviklet til et patent af professor Henrik Gordon Petersen, Jens Cortsen, ph.d. og Dorthe Sølvason, ph.d. fra SDU. Et patent som er grundlæggende for automatisk styring af robotter, og som nu er frikøbt af CP Robotics.

Slægtskab med Universal Robots
Jimmy Jørgensen har udviklet sit avancerede robotprogram til en Universal Robots arm, og det er ingen tilfældighed:

- Alle her i robotmiljøet kender Universals Robots robotter. Vi er på sin vis vokset op med dem og arbejdet med dem lige fra første version af robotterne (Mærsk Instituttet på Syddansk Universitet, red.). Desuden har Universals Robots gjort det let tilgængeligt for andre udviklere, som f.eks. mig, at få deres robotarm til at udføre specifikke opgaver, ikke mindst fordi de stiller simulerings software, samt hvad der bedst kan sammenlignes med en app store (URCaps, red.) til rådighed for alle. Desuden henvender mit produkt sig – lige som UR-robotten - også til mindre virksomheder, der har brug for at kunne omstille produktionen let og hurtigt. Så UR-robotten er et oplagt og bevidst valg, men teknologien kan også bruges på andre industrirobotter.

Fakta: CP Robotics

Stiftet i august 2015 af Science Venture Denmark (SDU datterselskab) og Syddansk Teknologisk Innovation med Jimmy Alison Jørgensen som direktør.

Jimmy Alison Jørgensen, PhD i robotteknologi, har mere end 11 års erfaring med avanceret programmering og simulering af robotbevægelser og har sideløbende med ansættelse som forsker på Mærsk McKinney Møller Instituttet haft egen konsulentvirksomhed.

Teknologien som CP Robotics’ løsning bygger på, kan spores 25 år tilbage og har været under udvikling siden MMMIs begyndelse i 1997. Det var oprindelig professor Henrik Gordon Petersen, Jens Cortsen, ph.d. og Dorthe Sølvason, ph.d., der udviklede teknologien som et led i et forskningsprojekt på SDU. Jimmy Alison Jørgensen tog også del i forskningen og har gennem CP Robotics frikøbt patentet til kommercialisering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126