23948sdkhjf

Løft til drone-udvikling i Aalborg

Aalborg Universitet etablerer et nyt erhvervsrettet netværk, ”Drones @ AaU”, og samler en række droneaktiviteter i ”Drone Research Lab”
- Der har været en enorm udvikling i den periode, og der er efterhånden mange forskere rundt om på Aalborg Universitet, som beskæftiger sig med droner. Enten direkte med teknologien bag droner eller indirekte ved at de benytter droner som platform for forsøg på andre områder, siger lederen af Drone Research Lab, Anders la Cour-Harbo.

- Drone Research Lab skal være et fælles omdrejningspunkt for de AAU-forskere, som arbejder med drone-teknologi, mens Drones @ AaU er tænkt dels som et netværk internt på universitetet, og dels som en indgang for folk udefra, der vil samarbejde med os om at udnytte teknologien og dens muligheder, forklarer Anders la Cour-Harbo.

Tæt samarbejde med danske dronepionerer
Flere af initiativtagerne til de nye satsninger er i forvejen med i store drone-forskningsprojekter med støtte fra Innovationsfonden. Adskillige virksomheder deltager i disse projekter.

- De giver et godt indtryk af, hvor udviklingen er på vej hen, og hvad det er for konkrete udfordringer, vi arbejder på at løse med droner. Et af projekterne handler om at gøre det muligt at navigere indendørs med droner, så de kan bruges på fabrikker og byggepladser. Fx vil Siemens bruge droner til kamerainspektion under produktion af vindmøllevinger, som i sagens natur kan være meget store og svært tilgængelige. Et andet projekt ser på muligheden for at lande automatisk med droner på skibe i bevægelse, fortæller Anders la Cour-Harbo. Projektet ledes af droneproducenten Little Smart Things, og Aalborg Universitet leverer den software, der skal få dronen til rent faktisk at lande på skibet.

I projekterne arbejder forskere og studerende tæt sammen med danske pionervirksomheder på droneområdet - blandt andre SkyWatch i Nordjylland og Little Smart Things på Bornholm. Droneproducenterne får i projekterne ofte selskab af virksomheder, som ikke selv har drone-ekspertise, men som til gengæld står med et problem, hvor droner kan være en del af løsningen.

Dygtigere droner uden opsyn
Mens det nye netværk Drones @ AaU får en vigtig rolle i at bringe parterne sammen, samt bliver en del af AAUs Matchmaking-tilbud til erhvervslivet, bliver ny teknisk forskning i droner forankret i hans nye Drone Research Lab, hvor forskerne beskæftiger sig med selve dronerne.

- En af de store udfordringer, som vi kigger på, er at få dronerne til at flyve mere sikkert. Det vil sige, at de skal være i stand til at undgå at ramme ind i bygninger, el-ledninger, træer eller hinanden, og de skal være i stand til at håndtere mindre fejl, som fx en svigtende højdemåler. I bemandede fly klarer piloten disse opgaver, men på droner skal den slags ske automatisk, siger Anders la Cour-Harbo.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078