23948sdkhjf

Dansk industri udfordres af kinesiske robotter

Kina satser stort på robotindustri, viser ny analyse fra Teknologisk Institut. Det stiller store krav til dansk robotindustri, som nu opruster med nye udviklingsfaciliteter.
Inden for de sidste 10 år er patenteringen af robotteknologi mere end tredoblet, og det er især Kina, som satser stort på udvikling af industrirobotter. Det viser nye tal fra Teknologisk Institut, som samtidig opfordrer danske virksomheder til at tage konkurrencen op.

- I fremtiden vil Danmark ikke kun skulle konkurrere med lavtlønslande, men også i stigende grad med lande, der er højautomatiserede. Adgangen og evnen til at udnytte de nyeste robotteknologiske muligheder bliver derfor afgørende for at kunne konkurrere globalt. Det forudsætter en stærk og innovativ dansk robotindustri, siger centerchef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut.

Den nye analyse af patenter er fra en gennemgang af databasen ”Derwent World Patent Index”. Analysen viser, at de kinesiske virksomheder for alvor har fået øjnene op for industrirobotmarkedet, som de i disse år er i færd med at sætte sig tungt på. Den kinesiske udvikling på området har været eksplosiv, og fra 2008 til 2013 er der sket en stigning i kinesiske patententer inden for industriel robotteknologi på 600 procent.

Det er en klar indikation af, at de kinesiske virksomheder satser stort på udviklingen af robotter. Der udvikles især på robotter til industrien, så de kan varetage stadigt mere sofistikerede arbejdsprocesser. I Danmark er der stadig et stort udviklingspotentiale for robotter.

- Mere end tre ud af fire danske virksomheder anvender stadig ikke robotter i deres produktion. Derudover udvikler teknologien sig enormt hurtigt, og processer der ikke kunne eller ikke kunne svare sig at automatisere for bare få år siden er nu muligt. Forventningerne er derfor også høje, og der tales om en tredobling af markedet de kommende fem år, forklarer centerchef Kurt Nielsen.

Teknologisk Institut åbner onsdag den 21. oktober 2015 en ny robotinnovationshal i Odense til nu at omfatte 2.000 kvadratmeter. Her kan de danske robotvirksomheder sparre med erfarne robotudviklere blandt andet i udvikling og implementering.

- Den nye hal har enorm betydning, når dansk robotindustri skal skille sig ud i konkurrencen med blandt andre kineserne. Det er netop på udvikling, design og kvalitet af industrirobotter, at danske robotvirksomheder skal være de bedste, siger Kurt Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141