Netværk bringer teknologitest ud i virkeligheden
Det levende laboratorium Lab X giver virksomheder nye muligheder for at udvikle og teste velfærdsteknologi i praksis.
Lab X giver virksomhederne en unik mulighed for brugerdreven produktudvikling. De får adgang til borgere og medarbejderes hverdag på blandt andet plejehjem og boformer. Hermed flytter udviklingen af velfærdsteknologi også så tæt som muligt på de borgere og medarbejdere, som den skal gavne.
Spænder fra udvikling til markedstest
Virksomhedernes produkter repræsenterede forskellige
Dem har Aalborg Kommune samarbejdet med i Lab. X:
- VELA. Vermund Larsen
- Bjørn Nielsen Rehab & Hospitalsartikler
- Medema
- Cura Innovation
- Linak
- Playscapes
- MVC Data
stadier af udvikling, fra prototype til det færdige produkt også produkter som allerede var til slag på et marked. Derfor er virksomhedernes behov forskellige.
- VELA. Vermund Larsen
- Bjørn Nielsen Rehab & Hospitalsartikler
- Medema
- Cura Innovation
- Linak
- Playscapes
- MVC Data
- Var der tale om et færdigt produkt handlede det eksempelvist om at få dette afprøvet i virkelighedens verden sammen med borgere og medarbejdere på en kommunal institution hvorved virksomheden måske kunne få en dybere viden om produktets anvendelsesmuligheder og brug, forklarer Bent Sørensen, Konsulent, Living Lab, Ældre- og Handicapforvaltningen.
Eksempelvis var Mobility Monitor (sensorteknologi), som Medema forhandler, allerede til salg på et marked. Men i og med deltagelsen i Lab. X fik virksomheden blandt andet ny viden om implementering i en kommunal kontekst.
- De øvrige virksomheder - er mit indtryk - arbejder videre med udvikling af deres produkter. Så det vil ikke undre mig hvis nogle af disse produkter vil kunne komme på et marked en gang, tilføjer Bent Sørensen.
Toilet som den bedste ven
På bostedet Vikingevej i Nørresundby har tre beboere og tre medarbejdere deltaget i udvikling og test af et vaske- og tørretoilet, som kan give borgere med handicap frihed til at gå på toilettet alene.
Vaske- og tørretoilettet er udviklet i samarbejde med en virksomhed, som har lyttet og tilpasset toilettet til den enkelte borgers behov.
For en af de beboere, som har testet toilettet, har det nye toilet betydet, at hun er blevet helt selvstændig i forhold til toiletbesøg. Sanne nyder friheden i at kunne klare sig selv så meget, at hun i dag betegner toilettet som ”sin bedste ven”.
Udviklingsarbejdet er foregået i tæt samarbejde mellem virksomheder og uddannelsesinstitutionerne UCN, Aalborg Universitet og SOSU Nord, som har stået for projektledelse og metode.