Danske virksomheder må vente længe på patentdomstol
Den europæiske patentdomstol er over et år forsinket og bliver tidligst en realitet i starten af 2017.
I maj 2014 stemte danskerne ja patentdomstolen, og dengang lød prognosen, at patentreformen kunne træde i kraft i løbet af 2015. Men det har nu længere udsigter, siger direktøren for Patent- og Varemærkestyrelsen, Jesper Kongstad.
- Den europæiske patentdomstol bliver tidligst en realitet i starten af 2017, siger direktøren for Patent- og Varemærkestyrelsen, hvor man følger processen tæt.
- De første meldinger var, at de nødvendige lande kunne være klar i løbet af 2015. Men siden er der altså løbet meget vand på stranden, siger Jesper Kongstad.
Aftalen om en europæisk patentreform træder først i kraft, når mindst 13 lande inklusiv Tyskland, Frankrig og Storbritannien har endeligt tilsluttet sig - det man kalder at ratificere aftalen. Det har kun otte lande, herunder Danmark, gjort indtil nu.
Jesper Kongstad vurderer dog, at processen kører, som den skal, selvom det tager længere tid end først ventet.
- Ratificeringer er et suverænt nationalt anliggende, og politiske systemer har det jo med at gå i baglås.
- Jeg ser ingen ugler i mosen. Alle landene har gode forklaringer på, hvorfor de ikke er nået længere. For eksempel har nogle lande haft valg som i England, siger han.
Patent- og Varemærkestyrelsen er jævnligt i kontakt med virksomheder, som vil vide, hvornår det europæiske enhedspatent træder i kraft.
- De er da utålmodige, fordi de synes, at det er et vigtigt initiativ. Vi forklarer dem, at vi presser på, men at det tager noget tid, siger Jesper Kongstad.
Dansk Industri var blandt dem, der jublede, da det blev et dansk ja til patentdomstolen. Ifølge DI er der nemlig mange fordele for især små- og mellemstore virksomheder ved, at de kun skal søge europæisk patent ét sted.
Det bliver billigere og hurtigere for virksomhederne at beskytte deres idéer i Europa. Derfor ærgrer det, at der er lange udsigter til, at patentreformen kan træde i kraft.
- Vi havde håbet, at det ville ske så hurtigt som muligt, men vi har selvfølgelig respekt for, at landene skal igennem nogle forskellige processer, ligesom vi skulle i Danmark, siger Kim Haggren, underdirektør i DI.
- Men vi forsøger i de europæiske erhvervsorganisationer at presse på for, at processen skal gå igennem så hurtigt som muligt i de enkelte lande, tilføjer han.
/ritzau/