23948sdkhjf

Dansk astronaut skal teste DTU-udstyr

Når Andreas Mogensen i september som den første dansker rejser ud i rummet, skal han bl.a. teste udstyr for DTU Space.
Danmark er blandt de førende på globalt plan inden for udviklingen af stjernekameraer, som DTU Space leverer til nogle af ESA’s og NASA’s vigtigste missioner. Sådan lyder det fra rumfartsingeniør Andreas Mogensen, som ud over at være adjungeret lektor ved DTU Space bliver den første danske i rummet, når han i september skal på mission for European Space Agency (ESA).

Ud over at assistere DTU Space skal han teste en ny mobil kommunikationsenhed med avanceret 3D-visualisering og augmented reality-funktioner, der giver offentligheden mulighed for at følge aktiviteterne ’live’ på rumstationen. Derudover skal han teste en ny generation af monitoreringsenheder og sensorer, der skal overvåge kroppens basale livsfunktioner.

Endelig skal han afprøve et nyt ’skinsuit’, en stram dragt fremstillet af elastisk materiale, der simulerer jordens tyngdekraft og mildner gener som muskeltab og afkalkning af knoglerne, som kan forekomme ved vægtløshed.

- Nogle astronauter vokser op til syv cm, når de er i rummet, fordi rygraden slapper af, når der ikke er nogen tyngdekraft. Det kan give rygsmerter og risiko for diskusprolaps. Men det kan også blive et problem at komme tilbage til Jorden i det samme cockpitsæde, som vi bliver sendt op med, da sædet er støbt i gips efter vores krop. Derfor skal jeg teste, om ’skinsuiten’ kan efterligne tyngdekraftens tryk, så rygraden ikke vokser, fortæller Andreas Mogensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078