23948sdkhjf

Danmark øger investeringen i rummet

Danmark bidrager med 313 millioner til Den Europæiske Rumorganisations programmer inden for blandt andet jordobservation og deltagelse på Den Internationale Rumstation.
20 medlemslande i Den Europæiske Rumorganisation ESA investerer op mod 44 milliarder kroner i ESA’s frivillige programmer over de næste tre år. Heraf kommer de 313 millioner kroner fra Danmark. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det blev besluttet på ESA’s ministerkonference i Luxembourg den 2. december 2014.

Danmark har blandt andet prioriteret at bidrage til den Internationale Rumstation (ISS) helt frem til 2020 samt at bringe de danske aktiviteter inden for jordobservation op på niveau efter en forholdsmæssig mindre bevilling ved forrige ministerkonference i 2012, hvor Danmark bidrog med i alt 257 millioner kroner.

Klare danske signaler
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen er tilfreds med, at Danmark igen er på niveau med hidtidige investeringer inden for jordobservation og den danske deltagelse på rumstationen ISS.

- Inden for de næste to år skal vi både have en astronaut og et stort klimainstrument sendt op til ISS. Med Danmarks bidrag sender vi klare signaler om vores deltagelse, siger Sofie Carsten Nielsen.

Det danske tilsagn blev fordelt på fortsat deltagelse i kendte danske styrkeområder, som udover jobobservation og den internationale rumstation består af telekommunikation (ARTES) og teknologiudvikling (GSTP). Derudover har Danmark valgt at bidrage til ESA’s program for udviklingen af de såkaldte SENTINEL-satellitter under EU’s klima- og miljøovervågningsinitiativ Copernicus.

Aarhusiansk formand
Fordelingen af de danske millioner er sket på baggrund af rådgivning fra uddannelses- og forskningsministerens rådgivende rumforskningsudvalg, der består af forskere, offentlige myndigheder og virksomheder inden for rumområdet.

- Rumforskningsudvalget har gjort meget ud af at vægte alle relevante interesser i dansk udnyttelse af rummet. Det dækker såvel forsknings-, erhvervs- som myndighedsrettede interesser. Jeg synes derfor indstillingen til uddannelses- og forskningsministeren er blevet meget fint vægtet, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard, professor ved Aarhus Universitet, der udvalgets formand-


Fakta om det danske bidrag til ESA

* Det danske medlemsbidrag er ligeligt fordelt på obligatoriske og frivillige programmer.
* De obligatoriske aktiviteter omfatter ESA’s opsendelsesbase og det grundvidenskabelige program, mens der er frivillige programmer for jordobservation, bemandet rumfart, telekommunikation, løfteraketter og navigation.
Læs mere om: esa
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065