23948sdkhjf

Nyt sensor-koncept testes i stort Aarhus-projekt

ReMoni og Develco samarbejder om at udvikle et overvågningssystem, der kan fastgøres på en strømførende ledning. Det store aarhusianske renoveringsprojekt Aa+ har allerede besluttet at teste konceptet.
Miljøhensyn, økonomi og sikkerhed har gjort effektiv energistyring mere og mere betydningsfuldt. Det er kernen i Develcos og ReMonis projekt, der drejer sig om udvikling af en ny teknologi, der skal være billigere, nemmere at anvende og mere fleksibel end eksisterende teknologier til formålet.

Grundtanken er at bruge magnetisk stråling fra de energiforbrugende enheder som data. I kombination med trådløs teknologi skal det give nye muligheder for måling af energiforbrug.

I fysisk form er ReMonis målingsteknologi en lille sensor, der fastgøres på den strømførende ledning, hvorved sensoren principielt kan udføre sin funktion uden tilførsel af energi.

Anvendelse i eksisterende installationer
Sensorens størrelse og konstruktion betyder, at ressourceforbruget i produktionen er begrænset, og at montage kan udføres uden speciel fagkundskab. Sensoren kan endvidere bruges på eksisterende installationer, hvor det i dag kan være vanskeligt og dyrt at etablere overvågning af energiforbrug. Den trådløse teknologi sikrer transmission af data, og brugeren bliver informeret i tilfælde af overforbrug eller uregelmæssigheder.

- Idéen til ReMoni opstod i forbindelse med forskningsprojekter vedrørende kontinuert måling af energi- og andet ressourceforbrug i forskellige former for bygninger, såsom offentlige institutioner, avlsbygninger og private boliger, udtaler opfinder af sensoren, Bo Eskerod Madsen, Ph.d. i statistisk bioinformatik og direktør i ReMoni. Han fortsætter:

- Ud fra disse projekter stod det klart for mig, at det ville være særdeles hensigtsmæssigt med en alternativ teknologiform for at indfri det generelle ønske om at reducere ressourcespild og forebygge uheld. En teknologi, der er mere fleksibel og i stand til at give det fornødne overblik med et lavt omkostningsniveau. I stedet for dyr og kompliceret hardware er det avancerede i vores teknologi afgrænset til de matematiske modeller, der konverterer data til meningsfuld og relevant information for brugeren.

Bo Eskerod Madsen udtog i 2013 to patenter inden for konceptet og har blandt andet fået støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP.

Energi-projekt i Aarhus vil teste ReMoni
Når ReMoni er færdigudviklet til efteråret, venter der allerede en stor test. I Aarhus Kommune er der nemlig truffet beslutning om at teste ReMoni-konceptet i et igangværende energirenoveringsprojekt ved navn Aa+.

Med forskning som viser, at systematisk energiovervågning og benchmarking kan afdække et besparelsespotentiale på 30-40 procent af nuværende energiforbrug, er der store potentielle besparelser.

Samarbejde med en af Europas største
Da Develco er et af de førende udviklingshuse i Europa indenfor trådløse teknologier var firmaet et naturligt valg som samarbejdspartner.

I relation til ReMoni blev det besluttet, at løsningen skulle være et Proprietary RF Module, altså en specialdesignet radio, der er funktionsdygtig i de omgivelser, hvor ReMoni sensoren skal anvendes.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078