23948sdkhjf

Amerikansk universitet søger eksperthjælp hos R&D

Det østjyske ingeniørfirma har leveret kalibreringsudstyr til et nyt testcenter for vindmøller i South Carolina.
Amerikanernes præsident, Barak Obama, har flere gange annonceret, at amerikanerne skal i gang med at omstille sig til grøn energi. Ligesom i Europa ønsker Obama, at forbruget af fossile brændstoffer skal sættes ned, og at CO2-udslippet i atmosfæren skal nedbringes. Og selvom amerikanerne historisk set har sprællet ihærdigt for at undgå at komme af med deres dyre og energimæssigt set temmelig sorte vaner, så tyder noget på, at der alligevel er en del gang i den amerikanske cleantech-sektor.

På Clemson University i South Carolina er det første amerikanske testcenter til test af vindmøller langsomt, men sikkert, på vej til at stå klar. En af leverandørerne af testudstyret er østjyske R&D A/S.

Danmark er førende
Kenth Skipper-Mortensen er maskiningeniør og ansat af R&D. Han er projektleder på opgaven, der har bestået i at udvikle og levere kalibreringsudstyret til testbænken. Kenth Skipper-Mortensen er ikke overrasket over, at amerikanerne finder helt til Hinnerup for at få assistance.

- Når det handler om grøn energi og vindenergi, så har Danmark på grund af Vestas og Siemens Wind Power en førende position. Med hensyn til at teste møllerne er vi de førende specialister på området. Vi har en del erfaringer, vi kan trække på, og vi er samtidig meget konkurrencedygtige prismæssigt, lyder forklaringen fra Kenth Skipper-Mortensen.

Andrei Mander er systemingeniør og operationschef på test og vindenergiområdet på Clemson University. Han lægger ikke skjul på, at Clemson er gået efter at få de bedste samarbejdspartnere.

- R&D lå i toppen på listen over de virksomheder, vi ønskede at samarbejde med. De har meget stor erfaring på området. R&D er meget kundeorienterede, fleksible og har en stor indsigt i testudstyr. Og de overholder budgetter og tidsfrister, hvis man bare skal nævne noget af det, de er dygtige til, siger Andrei Mander.

Første testcenter i USA
Amerikanernes nye testcenter skal først og fremmest bruges til at udføre levetidstest af de store havvindmøller. Testcenteret bliver det første af sin art i USA. Til sammenligning er der alene i Danmark adskillige test-rigs. Vestas har en lang række til forskellige størrelser af vindmøller, og snart står LORC (det nationale testcenter for vindmølleenergi, red.) klar med deres første test-rig til test af havvindmøller.

Levetidstestene, som amerikanerne ønsker at udføre på de store møller, kræver et både robust og meget nøjagtigt kalibreringssystem. Kalibreringssystemet, som R&D har leveret til universitetet i Clemson, er både blevet udviklet og fremstillet i Danmark, før det er blevet fragtet med containerskib til USA. Efter at have indhentet flere tilbud fra forskellige producenter i USA, viste det sig, at det var billigere at få systemet produceret i Danmark og derefter fragtet til USA.

Til trods for at samarbejdet har været i gang fra november 2013 til slutningen af maj 2014, har hverken Kenth Skipper-Mortensen eller Morten Storm Pedersen, der er ejer og teknisk direktør i R&D, og står bag aftalen med amerikanerne, været i South Carolina, for at tale med samarbejdsparterne. Alt er foregået over telefonen og via mails og internet.

- Ud over den rent tekniske opgave i at lave udstyret har det også været en interessant udfordring at skulle levere et produkt på den anden side af Atlanterhavet. Kommunikation, kultur og logistik spiller pludselig en anderledes rolle i samarbejdet med kunden, siger Kenth Skipper-Mortensen.

Og efter alt at dømme er det ikke den sidste opgave, R&D løser i USA. På grund af samarbejdet med Clemson University modtager R&D fremover tilsvarende opgaver udbudt i licitation. Opgaver som ellers primært kun bliver sendt rundt til universitetets interne samarbejdspartnere i USA.

Fakta:
Testcenteret består af en hardware-in-the-loop simulator og to testbænke på henholdsvis 7,5 og 15 MW

Testudstyret skal først og fremmest benyttes til Highly Accelerated Lifetime Tests (HALT)

R&D har udviklet kalibreringsudstyret til 7,5 MW testriggen – og har specialdesignet et system tilpasset testriggens eksisterende komponenter

Drejningsmomentet på testbænken er på 6.000.000 NM

Clemson Universitet har fået støtte fra det amerikanske Department of Energi til at bygge testriggen

Testriggen forventes at stå klar til i slutningen af 2014
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094