23948sdkhjf

En følsom robot

Skotske forskere vil udvikle en robot med en menneskelignende følesans.
Tænk hvis en robot ikke bare kunne servere en kop kaffe for en person, men også kunne fornemme om koppen var for varm for vedkommende.

Endnu er det ikke teknisk muligt, men takket være et stipendium på 10 mio. kr. fra det britiske Engineering and Physical Sciences Research Counsil kan robotter med ultrafleksibel og taktil hud måske blive virkelighed i de kommende år.

Projektet løber over de kommende fire år og skal ledes af Dr. Ravinder Dahiya fra University og Glasgow. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Det er endnu ikke lykkedes nogen robotforsker at lave ultrafleksibel og taktil hud. Enten har sensorerne været for store, eller også har de elektroniske dele ikke været fleksible nok.

Ravinder Dahiya tror dog på, at han står overfor et gennembrud, og at han har fundet en måde at integrere elektronik og sensorer i en bøjelig silikonebaseret overflade, der blot er 50 mikrometer tyk.

Robotter møder nanoteknologi
Han kommer til at samarbejde med professor Duncan Gregory fra School of Chemistry om udviklingen af silikonebaserede nanostrukturer som fx nanotråde, der skal printes på bøjelige underlag på en sådan måde, at de i sidste ende kan blive til fleksibel, taktil hud med sensorer og elektronik. Ved at udvikle en print-teknik til fx silikone forventer han at kunne producere high-performance-elektronik til lav pris.

- Ved at sammenkøre de multidisciplinære områder robotter og nanoteknologi vil denne forskning i ultrafleksibel taktil hud åbne et helt nyt område inden for både robotter og nanoteknologi. Indtil nu har robot-forskning fokuseret på at bruge fingerfærdige hænder, men hvis hele robottens krop er dækket af hud, vil den kunne løse opgaver som fx at løfte ældre mennesker. Inden for nanoteknologien vil det være et helt nyt paradigme, at nanostrukturer ikke blot benyttes til elektronik i nanostørrelse, men også til bøjelige elektroniske systemer i makroskala. Denne forskning vil også give et tiltrængt ingeniør-perspektiv på fleksibel elektronik, siger Ravinder Dahiya.

Han forudser, at man i fremtiden kan bygge robotter, der kan udføre en række opgaver i ældreplejen - lige fra at løfte den ældre person ud af sengen til at vurdere, hvilket tryk der skal til for at bære en skrøbelig porcelænskop med kaffe fra køkkenet og ind til den ældre person i et andet rum.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094