23948sdkhjf

Terma og DTU Space bygger klimaobservatorium til rumstation

I sommeren 2016 skal klimaobservatoriet ASIM, der har et budget på mellem 250 og 300 millioner kroner, sendes op til den internationale rumstation ISS, hvorfra den over en to-årige periode blandt andet skal tage billeder af og måle kæmpelyn.
Det skriver dr.dk/viden.

ASIM, der står for Atmosphere-Space Interactions Monitor, har været undervejs i otte år og bliver til i et samarbejde mellem Terma og DTU Space. DTU Space leder den videnskabelige del, mens Terma planlægger og leder ASIM i forhold til den tekniske konstruktion og hele opsendelsen af rumobservatoriet og monteringen uden på ISS.

Formålet med ASIM, som bliver udstyret med kameraer, lyssensorer og en stor gammastrålesensor, er at måle og tage billeder af kæmpelyn, som kommer fra tordenskyerne og går ud imod rummer i stedet for ned mod jorden. ASIM's sensorer kan også måle andre atmosfæriske data som eksempelvis vanddamp, skyer, aerosoler og almindelige lyn. Ud fra observationerne skal forskerne finde ud af, hvor meget for eksempel kæmpelyn kan betyde for klimaet på Jorden.

Ny rolle for Terma
En betydelig økonomisk støtte til projektet fra dansk side har gjort det muligt at lave et rumprojekt med Terma og DTU Space i front, og det er ifølge dr.dk/viden første gang, at Danmark leder et ESA-projekt. Og hos Terma glæder projektleder Ole Hartnack sig over Termas nye rolle, som, han mener, er med til at give virksomheden ny teknisk og ledelsesmæssig ekspertise i at styre et stort europæisk projekt med mange krav.

- Det er en lærerig proces i alle hjørner og detaljer fra den spæde start til udvikling, kravsstyring, fremstilling, test, opsendelse, ibrugtagning og bortskaffelse af et spaceprojekt, siger han til dr.dk/viden.

Udover DTU Space og Terma deltager blandt andet OHB CGS i Italien, Universitetet i Bergen, Universitetet i Valencia og Polish Academy of Science i Warszawa.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125