Sådan optimeres mobilens batterilevetid
Hvis mobilselskaberne bliver bedre til at prioritere trafikken i deres datanetværk, så kan telefonernes batteritid holde længere, lyder meldingen fra en gruppe forskere på Aalborg Universitet.
Allerede tilbage i 2009 havde brugerne oplevet en forringelse i overgangen fra 2G til 3G, så projektet blev sat i værk med støtte fra Højteknologifonden for at sikre, at batteriet ikke led yderligere skade ved fremtidige opgraderinger.
Forskernes model viser blandt andet, at det bedst kan betale sig at lade én mobilkunde komme på netværket af gangen. Derfor er det vigtigt, at mobilselskaberne bliver bedre til at prioritere trafikken på deres datanetværk, hvis deres brugere ikke skal miste mere strøm, når 3G bliver til LTE og i højere grad, når de går over til LTE Advanced og 5G.
Målinger viser nemlig, at batteriet i en smartphone bruger langt mindre batteri til at hente en tung fil hurtigt hjem, end at lade den sive langsomt ind på telefonen. Som eksempel kan en fil på 50 MB modtages med 20 Mbit/s i stedet for 10 Mbit/s og hermed spare modemmet for cirka 30 procent energi. Modtager brugeren i stedet samme fil med 100 Mbit/s, er besparelsen i nærheden af 60 procent.
- Vi troede, at det ville foregå langt mere lineært – at batterilevetiden ville falde i takt med den øgede hastighed, men det har vist sig ikke at være tilfældet, siger Mads Lauridsen til Ingeniøren og fortsætter:
- Det betyder, at det kan betale sig at ændre kontroldatastrukturen, så telefonen hurtigere skifter fra inaktiv til aktive mode, og samtidig afslutter overførslen så hurtigt som muligt, så telefonen kan blive inaktiv og "sove".
Han understreger, at overgangen fra inaktiv til aktiv stadig er en af de største strømslugere, fordi modemmet her bruger lang tid på at synkronisere med netværket igen.