23948sdkhjf

Ny professor gør teknologi til en hjertesag

Johannes Jan Struijk, som leder Aalborg Universitets hjerteteknologiske laboratorium og er ophavsmand til en stribe medicotekniske patenter, er udnævnt til ny professor i kardioteknologi ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.
Det oplyser Aalborg Universitet.

Hollandskfødte Johannes Struijk beskæftigede sig allerede med kombinationen af teknologi og hjerter (kardiologi) under sine egne universitetsstudier midt i 1980'erne på universitetet i Twente. Projekter om magnetisk måling af hjerteaktiviteten og analyse af EKG-diagrammer via computer gav en forsmag på den type forskning, han nu står i spidsen for i Aalborg.

- Jeg startede med elektronik og biomedicinsk ingeniørvidenskab, og min ph.d.-afhandling handlede om nervesystemet. Gradvist har jeg så bevæget mig i retning af kardioteknologi. En idé om at kunstig stimulation af en bestemt nerve kunne gøre det muligt at kontrollere hjertet, var med til at sende mig tilbage på det spor, fortæller den nyudnævnte professor.

Patenter og spin out-virksomheder
Kardiologien og dens fokus på hjertelidelser og kredsløbsforstyrrelser er ifølge Johannes Struijk et oplagt indsatsområde for folk som ham selv, der har nærmet sig sundhedsområdet fra en ingeniørbaggrund

- Kardioteknologi er kendetegnet ved et meget bredt spekter af videnskabelige udfordringer, og af at klinikerne er ivrige efter at samarbejde om forskning. Ud over de akademiske muligheder giver det adgang til at forske i anvendelser og løsninger, som også har et kommercielt potentiale, siger Johannes Struijk.

Pointen understreges af, at han selv er medophavsmand til ikke færre end 13 patenter, og at han har været involveret i etableringen af spin out-virksomheder som Acarix og NerveX, der netop kommercialiserer medicoteknisk forskning fra Aalborg Universitet.

Blandt Johannes Struijks vigtigste forskningsresultater er ny viden om analyse af EKG-signaler fra hjertet, som både har skabt videnskabelig opmærksomhed og banet vej for kommerciel udnyttelse takket være godkendelse af de amerikanske lægemiddelmyndigheder.

Indsats for uddannelser
Laboratoriet på Aalborg Universitet, som den nyudnævnte professor er leder af, tæller i dag otte forskere, og det indgår i en stribe internationale og hjemlige samarbejder med andre universiteter og industrielle partnere som GE Healthcare, Astra Zeneca, Lundbeck A/S og ViewCare.

Johannes Struijk er blevet fremhævet for evnen til at tiltrække eksterne midler til sin forskning. Men han har også spillet en stor rolle for Aalborg Universitets uddannelse af sundhedsteknologiske kandidater og unge forskere. Både som nærmeste vejleder for et stort antal ph.d.-studerende og som studienævnsmedlem og studienævnsformand i en periode, hvor Aalborg Universitet har lanceret flere nye uddannelser på området.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093