23948sdkhjf

Jubel ved satellitfødselsdag – Rumbillet klar til efterfølgeren

Det europæiske rumfartsagentur ESA har givet studerende og forskere fra Aalborg Universitets satellitteam ekstra grund til at feste, når de tirsdag holder åbent hus for at markere studentersatellitten AAUSAT3's første succesfulde år i rummet.
ESA har nemlig sikret efterfølgeren AAUSAT4 en fribillet til raketopsendelse. Det oplyser Aalborg Universitet.

- Vi fik at vide, at der var en chance for at få en satellit med på raketten, så vi har haft reserven til AAUSAT3 med i et udskilningsløb hos ESA. Imens har vi bygget en helt ny satellit på noget nær rekordtid fra august til december, fordi vi havde en række idéer til forbedringer. Det er den satellit, der nu er valgt ud til at komme i rummet, og det tager vi som et stort skulderklap fra ESA's side, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra AAU's Satlab.

Anerkendelsen knytter sig til de resultater, teamet har leveret med den 800 gram lette og 10 x 10 x 10 centimeter store AAUSAT3, som blev sendt op med raket fra Indien 25. februar 2013. Siden har den været i kredsløb i 781 kilometers højde, hvor den indsamler oplysninger om skibstrafikken ved Grønland via signaler fra skibenes lovpligtige AIS-sendere. I gennemsnit modtager satellitten 7.000 AIS-beskeder per time, som den troligt transmitterer videre til jordstationen på universitetet, når den med godt 100 minutters mellemrum passerer over Aalborg.

- Det er vores hidtil mest succesfulde satellitmission, og det fejrer vi ved at holde åbent hus i Satlab på etårsdagen, så interesserede kan komme og følge med, når AAUSAT3 passerer over os, og vi har kontakt til den. Det gør den blandt andet kl. 19.08, fortæller Jens Dalsgaard Nielsen.

235 millioner kilometer
Oprindelig håbede teamet på, at satellitten ville være i drift i et halvt år. Når den tirsdag passerer en ny dato-milepæl på et år, vil den have tilbagelagt mere end 235 millioner kilometer. Efterfølgeren AAUSAT4 kommer også til at indsamle oplysninger om skibstrafikken ved Grønland til Søfartsstyrelsen, men der er ikke planer om at opgive 3'eren af den grund, oplyser lektor Jesper Abildgaard Larsen fra Aalborg Universitets Space Center:

- AAUSAT4 kan siges at være en version 2 af AAUSAT3, hvor vi har forbedret på de ting, som vi har lært fra AAUSAT3-missionen. Herunder bedre solceller og forbedrede dekodnings-algoritmer i den software-definerede radio ombord. Derudover indgår den i et testprogram ved ESA, hvor den vil blive grundigt gennemtestet før opsendelse.

Kilde: Aalborg Universitet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078