Sikkerhedsstyrelsen trækker forbud tilbage efter kritik
Salgsforbud mod solcelleudstyr er trukket tilbage. "Hvad sagde vi", siger harme aktører nu i solcellebranchen.
Salgsforbuddene fik en samlet solcellebranche til at rase, da man ikke mente, at Sikkerhedsstyrelsen kunne have ret i sin opfattelse.
Nu - efter mere end to måneder med salgsforbud - er Sikkerhedsstyrelsen på tilbagetog, skriver Sikkerhedsstyrelsen torsdag på sin hjemmeside.
"Vores kunder er skræmte"
Sikkerhedsstyrelsen erkender, at man har fejlfortolket en rapport. Styrelsen har derfor ophævet forbuddene, og den erkendelse glæder den fynske importør Wellmore, som fik forbud mod at sælge tyskimporterede solcelleinvertere af mærket Kostal Piko.
- Telefonen har kimet os ned med skræmte kunder, og hos rigtig mange har vi været ude og skifte til et relæ af b-typen for vores egen regning, for vi vil ikke have, at vores kunder går og er usikre, siger Wellmores direktør Alex Petersen.
Han lægger ikke skjul på, at han er harm over Sikkerhedsstyrelsens fejltagelse, som han vurderer har kostet Wellmore en række unødige udgifter, og han garanterer, at Wellmore derfor vil kræve erstatning fra staten.
Han har hele tiden stolet mest på sin tyske leverandørs professionalisme og nævner, at det påbudsbelagte solcelleanlæg findes i millionvis i Europa uden at der er sket ulykker.
- Vi stoler på den grundighed og professionalisme, som de har vist i alle tider. Vi har ikke blind tillid til tyskerne, men det er tæt på, siger Alex Petersen.
Og når Sikkerhedsstyrelsen har trukket et bombastisk påbud tilbage, så undrer det Alex Petersen, at styrelsen ikke har gjort mere for at sprede dementiet.
- Det ville været helt på sin plads, hvis de gik mere ud i medierne og beroligede alle de mennesker, de har sået en stor frygt hos, siger Alex Petersen.
Overraskende adfærd
Det samme siger håndværkernes brancheorganisation DS Håndværk & Industri, hvor kommunikationschef Kristine Lyngbo er overrasket over Sikkerhedsstyrelsens adfærd.
DS Håndværk & Industri var i tiden op til salgsforbuddet i kritisk kontakt med Sikkerhedsstyrelsen.
- Det er overraskende, at de kan tage så meget fejl, det er overraskende, at de er så længe om at finde ud af det, og det er overraskende, at de ikke er bedre til at kommunikere det, siger hun til Electronic Supply.
Hun kritiserer, at man uberettiget har sendt advarsler og påbud ud, som direkte rammer virksomheder.
- Det har haft en direkte effekt på virksomheder. Det siger jo sig selv.
I november beskrev vi, hvordan Sikkerhedsstyrelsen tøvede i dagevis, før man udstedte påbuddene.
Allerede 11. november om aftenen var Sikkerhedsstyrelsen klar med en advarende pressemeddelelse, men det blev trukket tilbage i ellevte time efter at DS Håndværk & Industri havde modtaget et eksemplar af meddelelsen.
Først 10 dage senere var den endelige pressemeddelelse klar. Den indeholdt advarslen og meddelelsen om påbuddene, som nu er trukket tilbage.