23948sdkhjf

Atomtyndt tinfolie åbner nye muligheder

Udregninger fra amerikanske, kinesiske og tyske forskere peger på, at elektrisk strøm kan ledes helt perfekt i kanterne af verdens absolut tyndeste tinfolie, der kun er ét atom tykt.
Det skriver Videnskab.dk på baggrund af en videnskabelig artikel i Physical Review Letters.

De nye udregninger åbner op for en række spændende nye muligheder. Eksempelvis kan fremtidens computerchips få forbindelser, hvor de elektriske signaler farer igennem 100 procent effektivt, hvormed computerens hastighed kan sættes op, men strømforbruget sænkes, skriver mediet.

- Tin i to dimensioner kan godt blive det nye supermateriale, siger professor Philip Hofmann fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet til Videnskab.dk og tilføjer:

- Ideen er rigtig god og meget vigtig. Man kan få den perfekte transport af strøm i kanten af sådan nogle materialer.

I en almindelig elektrisk ledning af kobber har elektroderne ikke frit løb, men støder hele tiden ind i kobberatomerne og mister energi i form af varme. Det samme gør sig ikke gældende med den nye metode, her kan elektroderne nemlig kun bevæge sig i én retning, og kan altså ikke støde ind i hinanden, hvormed der heller ikke er noget energitab, skriver mediet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063