23948sdkhjf

Billigt batteri skal lagre vindmøllestrøm

En ny teknik skal sikre, at overskydende strøm fra vedvarende energikilder kan gemmes, til der er brug for det.
Der har allerede været forsket i de såkaldte flow-batterier gennem flere år, og blandt andet Hokkaido Electrical Power Company er i gang med at opbygge et, som efter planen skal stå klar i 2015. Det skriver Nature.com.

Flow-batterier fungerer ved at pumpe forskellige kemiske blandinger over to elektroder, som er adskilt af en membran. Kemikalierne udveksler protoner på tværs af membranen og sender elektroner gennem kredsløb som forbindes til elektroderne, der aflader batteriet. Ved at vende processen om kan cellen genoplades.

Problemet med de hidtidige flow-batterier er, at de er baseret på vanadium-ioner, som er et meget dyrt kemikalie. Materialeforsker Michael Aziz hos Harvard University mener imidlertid at have fundet en mere prisgunstig løsning.

Hans batteri bruger en løsning baseret på svovlsyre indeholdende en type organisk forbindelse kaldet quinone, der er et langt billigere alternativ end vanadium. Samtidig viser Aziz’ forsøg, at quinone-løsningen oplader langt hurtigere.

Han vurderer, at flow-batteriet vil kunne lagre en kilowatttime energi baseret på kemikalier til en værdi af 27 dollars. Yderligere forbedringer vil endda kunne gøre det konkurrencedygtigt med andre lagringsformer som fx komprimeret luft.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047