23948sdkhjf

Industrien bløder job

Krisen har vendt op og ned på dansk beskæftigelse, og industrien er den store taber. Mindre konjunkturfølsomme brancher vinder frem.
Industriens beskæftigelse er faldet med 18,3 procent i perioden 2009-2012.

Det viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har lavet, hvor konklusionen også er, at 6 ud af 19 brancher har øget antallet af ansatte trods et samlet fald på 5 procent i beskæftigelsen på landsplan og nedgang hos traditionelle giganter som industri og bygge og anlæg.

Analysens store taber er industrien, som er gået fra at beskæftige 359.622 ansatte i 2009 til 293.742 ansatte i 2012. Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen skyldes derouten, at industrien er følsom over for udviklingen i den generelle økonomi og dermed lider under de nuværende ugunstige konjunkturer.

- Industrien er konjunkturfølsom, hvilket giver et fald i beskæftigelsen. Samtidig er der udflytninger af job til lavtlønslande og fald i konkurrenceevnen, forklarer Flemming Ibsen til Ugebrevet A4. Han påpeger dog også, at nogle af jobbene vender tilbage, når der igen blæser mildere vinde over konjunkturerne:

- Når vi får et opsving, vil der komme en fremgang i industribeskæftigelsen, men en del af beskæftigelsesfaldet er strukturelt i form af udflytninger af arbejdspladser, effektiviseringer og omlægninger, hvilket ikke kommer tilbage, siger Flemming Ibsen.

Arbejdsmarkedsforskeren forklarer også, at der vil ske et sektorielt skifte på arbejdsmarkedet, hvor mange af dem, der har mistet jobbet, vil skifte fra industrien og bygge- og anlægssektoren over mod servicefagene.

Stigende beskæftigelse hos mindre konjunkturfølsomme brancher
Mens industrien, bygge og anlægs-, transport- og handelssektorerne bløder ansatte, øges beskæftigelsen i andre brancher såsom ejendomsudlejning, hospitaler og videregående uddannelser. Det skyldes blandt andet forskelle i konjunkturfølsomhed samt politiske prioriteringer.

- De brancher, hvor vi normalt ville have vækst, går dårligt, fordi der er problemer med forbrugernes efterspørgsel og med finansieringen. Flere af de brancher, der vokser, er ikke drevet direkte af forbrugernes efterspørgsel. Flere af dem er derimod statsfinansieret, siger Niels Westergaard-Nielsen, der er økonomiprofessor ved Copenhagen Business School.

En af de brancher, hvor beskæftigelsen stiger i, er restaurationsbranchen. Således oplyser Katia Østergaard, der er administrerende direktør hos hotel- og restauranterhvervets branche- og arbejdsgiverorganisation, Horesta, at omsætningen er steget med 13,6 procent siden 2007

- Når man er i stand til at øge omsætningen, trækker det også flere i beskæftigelse i den branche. Grunden til, at omsætningen er øget, kan hænge sammen med, at der har været et stort fokus på dansk gastronomi. Vi har haft verdens bedste restaurant i tre år i træk og har også fået pris for verdens bedste kok et år, siger Katia Østergaard.

Ifølge analysen er den samlede beskæftigelse faldet fra 2.817.957 i 2009 til 2.673.552 i 2012.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083