23948sdkhjf

Danskere vil udvikle smartdrone

Højteknologifonden støtter udviklingen af en banebrydende drone. Dette lille ubemandede fartøj bliver til i et samarbejde mellem DTU og nordjyske Sky-Watch.
Den seneste storm over Danmark gav alvorlige oversvømmelser langs kysterne. Det skete steder, hvor man normalt ikke ville tro, at det kunne ske. Stormen og den efterfølgende stormflod viste, at det er nødvendigt med et grundigt overblik over, hvordan vi bedst beskytter os.

Med støtte fra Højteknologifonden vil DTU Space, DTU Miljø og det nordjyske drone-firma Sky-Watch nu udvikle en ny type drone. Dronen kan være med til at skabe viden om vandets opførsel, og om diger og andre beskyttelsesforanstaltninger er gode nok.

Vil bruge viden fra rummet
Dronen bliver udviklet med særlige miljøformål for øje. Således vil dronen få en unik vandhøjdemåler indbygget, så man kan få overblik over, hvordan vandet vil opføre sig, hvis det skulle stige i forbindelse med en storm. Med måleren vil det med andre ord være muligt at forudsige, hvordan man bedst beskytter eksempelvis boligområder mod stormflod.

Måleren kan dog også bruges til en lang række andre formål. Overvågning af vandløb, søer og indre farvande bliver mere enkelt og langt billigere end tidligere. Man kan endda få et indblik i vandkvaliteten gennem en særlig teknologi, som indbygges i dronen.

- Droner har fået en lidt speciel klang, men det er vigtigt at understrege, at mulighederne for at gøre alting nemmere og mere effektivt – eksempelvis når det kommer til miljøovervågning – er en af de helt store fordele ved ubemandede fartøjer. Vi ser frem til at udnytte vores ekspertise fra rumteknologi til at udvikle et meget præcist og avanceret fartøj, siger direktør for DTU Space, Kristian Pedersen.

Det bedste fra to verdener
Dronen vil have langt større rækkevidde end de eksisterende af slagsen. Det betyder, at den kan være på vingerne længere tid og komme mere vidt omkring. Samtidig vil den med en særlig præcisions-GPS kunne manøvrere med centimeters nøjagtighed – noget som ikke er muligt med almindelige droner. Det er kombinationen af en fast vinge – som på et almindeligt fly – og så fire mini-rotorer, der gør det muligt at flyve langt, fleksibelt og præcist på en og samme gang.

Direktør for Sky-Watch, Jonas Dyhr Johansen, ser et stort potentiale i samarbejdet:

- Det bliver spændende at samarbejde med forskere fra DTU om projektet. På den måde udnytter vi det bedste fra to verdener: vores brede erfaring i at udvikle banebrydende droner og den nysgerrighed og viden, som forskere fra DTU er i besiddelse af. Jeg er sikker på, at samarbejdet vil give et udbytte, som man vil lægge mærke til rundt om i verden.

- Projektet vil uden tvivl være med til at sætte Danmark på landkortet, når det handler om miljøovervågning og indsamling af geodata. Det er både et interessant teknologisk projekt og et produkt, som kan gøre sig gældende internationalt, tilføjer direktør for DTU Miljø, Thomas Højlund Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074