23948sdkhjf

Miniature satellitter med stort vækstpotentiale

Små nano-satellitter med stor modstandsdygtighed over for atmosfæriske forstyrrelser vil snart gøre radiokommunikationen mere pålidelig på ellers svært fremkommelige steder.
I starten af året sendte virksomheden GomSpace sin første kommercielle letvægtssatellit i kredsløb om jorden for at overvåge flytrafikken. Nu hvor 2013 rinder ud, investerer Højteknologifonden i et nyt projekt, der skal bringe en helt ny klasse inden for nano-satelitter til verden. Blot 1 kg og 10x10x10 centimeter store.

Nano-satelitterne er baseret på moderne teknologi fra blandt andet mobiltelefoner, og det betyder, at de små satellitter kan erhverves til en pris langt under de traditionelle satellitter. Teknologisk set er disse nano-satellitter på vej til at kunne levere reelle services, fx farvandsovervågning, overvågning af flytrafik og en række niche-applikationer inden for kommunikation til områder, hvor kommunikationsmulighederne i dag er begrænsede.

Det kunne fx være på Arktis, hvor afsmeltning af is gør det muligt for skibstrafikken at passere gennem nord-vest passagen. Det vil åbne for turisme og transport til hidtil ufremkommelige områder. De eksisterende satellitsystemer dækker generelt ikke polområderne, så et oplagt afsætningspotentiale for nano-satellitterne vil være til kommunikation i det arktiske område.

Styrken ligger i fleksibiliteten
Det er netop fleksibiliteten, der skal være projektets styrke. Målet er at udvikle et satellitmodul, der kan levere forskellige funktioner alt afhængig af, hvilken software der installeres i satellitten. Dermed kan det samme modul bruges i forskellige kommercielle produkter og/eller opgraderes til andre funktioner efter det første salg.

- Vi eksporterer danske rumfartsprodukter og løsninger til mere end 35 lande, og med dette projekt får vi adgang til teknologi, som er yderst relevant for vore kunder, både når vi snakker fremtidige produktsalg, men også til projekter, hvor vi satser på at markedsføre dataservices baseret på indsamling af fx trafikinformation fra små satellitter, udtaler Lars Krogh Alminde, direktør for GomSpace.

- Vi er utroligt glade for, at vi her i projektet kan kommercialisere nogle patenterede resultater af forskningen fra Aalborg Universitet. Det er et eksempel på, hvordan forskning kan bidrage til at øge værdien af de produkter, som vi udvikler og producerer her i Danmark, udtaler Niels-Christian Gjerrild, direktør for Reseiwe.

Begge virksomheder er delvist ejet af Novi Innovation, og begge virksomheder bor i Novi Forskerpark og har dermed tæt kontakt til Aalborg Universitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079