23948sdkhjf

Skrap kur: Dansk EMS-kæmpe varsler halvering af medarbejderstaben på fabrik

Efter udmeldte lukninger i Tarm og Østrig skærer GPV til i Sverige

Han siger, at han er stolt. At man trods vanskelige markedsvilkår i EMS-branchen kom ud af 2024 med skindet på næsen.

- Men jeg er ikke tilfreds. Det kan vi ikke være, siger GPV-direktøren Bo Lybæk.

GPV har netop fremvist tallene for 2024. Her faldt omsætningen fra 10,5 til 8,9 milliarder kroner.

En stor del af forklaringen er store lageropbygninger hos kunderne ovenpå forsyningskrisen for et par år siden og et svagt industrimarked i blandt andet Tyskland.

GPV Group A/S
Regnskabsår 2024 2023
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 8.931 10.450
EBITDA 625 743
Resultat af primær drift 311 432
Resultat før skat 105 266
Årets resultat 34 167
Balancestatus 7.406 7.500
Egenkapital 2.447 2.372
Antal ansatte 7.862 8.562
Kilde: Schouw & Co.

Bo Lybæk hæfter sig dog ved GPV's EBITDA på 625 millioner kroner, der betyder, at overskudsgraden i årets regnskab ligger på omtrent samme niveau som året før.

Blandt andet er der i løbet af året blevet skåret cirka 700 folk i den samlede medarbejderstab. Bo Lybæk fortæller, at det blandt andet har indebåret en stor reduktion af white collar-medarbejdere. Organisationstilpasningerne fortsætter i 2025, blandt andet med de tidligere udmeldte fabrikslukninger i både Tarm i Vestjylland og i Østrig.

- Og så kommer vi til at lave en skrap kur på vores svenske fabrik, som kommer til at betyde, at vi reducerer bemandingen temmelig kraftigt der, siger Bo Lybæk.

Direktøren uddyber, at det drejer sig om cirka halvdelen af de nuværende 400 medarbejdere på fabrikken i Västerås.

Flere færdige produkter

GPV leverer i dag EMS-ydelser til en lang række brancher, blandt andet industri, medtech, bygningsteknologi og transport.

Desuden fylder mekanik og kabler mere og mere i forretningen. Bo Lybæk fortæller, at GPV siden 2012 har haft et større og større fokus på box build, altså hele færdige produkter. Det vil fortsætte sådan, siger han med henvisning til GPV's strategi "Beyond EMS".

- Vi laver flere og flere integrerede produkter. Den her type box build bliver mere og mere kompleks, og den indbefatter flere typer af processer og kompetencer, som vi kan levere til vores kunder. Så det er noget, vi vil fortsætte med at udvide, siger Bo Lybæk.

GPV's kabelproduktion ligger i dag i Østrig og Slovakiet, og efter lukningen i Østrig vil den varetages fra Slovakiet.

Mekanikproduktionen foregår i Tarm og Thailand og fra årsskiftet kun i sidstnævnte.

Holder stadig øje med USA-situation

Som bekendt har USA tidligere på ugen endeligt gjort alvor af den toldtrussel, som præsident Donald Trump tidligere har varslet. Dermed er der nu 25 procent told på varer fra Canada og Mexico. I sidstnævnte har GPV en fabrik, der for nyligt er udvidet og især skal servicere markedet i USA.

For godt en måned siden sagde Bo Lybæk, at han og GPV har en plan b, men han ville ikke løfte sløret for denne. Det samme er tilfældet nu.

- Vi bryder os naturligvis ikke om det her. Men der er stadig mange spørgsmålstegn, og vi må forholde os til det, vi ved. Ingen af vores kunder har aktiveret deres plan b endnu, og de plan b'er, som vi kender til, indbefatter stadig GPV, siger Bo Lybæk.

- Men vi har besluttet, at vi på et tidspunkt kommer til at tage en tur til USA for at kigge vores kunder i øjnene og forstå, hvad de tænker.

USA er ikke GPV's største marked, men virksomheden sælger "en betydelig del til det amerikanske marked", har Bo Lybæk tidligere fortalt.

GPV har eksisteret siden 1961, hvor det blev etableret som Glostrup Pladeværksted.

GPV er ejet af industrikonglomeratet Schouw & Co. og har hovedsæde i Vejle.

Den danske produktion foregår i Aars og - frem til årsskiftet - i Tarm.

Derudover har virksomheden, der er Europas næststørste EMS'er, produktion i Sverige, Thailand, Slovakiet, Sri Lanka, Mexico, Schweiz, Tyskland, Finland, Estland og Kina.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093