23948sdkhjf

Danske virksomheder mærker toldkrigs første fase

Flere danske virksomheder har fabrikker i Mexico, hvor der produceres til salg i USA. De rammes af ny straftold. Vejle-virksomhed er ved at bygge en ny fabrik

Mens EU holder vejret og venter på en ny straftold på europæiske varer i USA, som præsident Donald Trump gentagne gange har varslet, så vil danske virksomheder også rammes af Trumps toldkrig.

25 procent ekstra told på varer fra Mexico vil ramme en række danske virksomheder, som har fabrikker i landet og nyder godt at lavere omkostninger, når de producerer til salg i USA.

Det gælder blandt andet pumpekoncernen Grundfos, som har omkring 500 ansatte på sin fabrik i San Luis Potosi i Mexico.

- Som en ansvarlig virksomhed har vi selvfølgelig arbejdet med og regnet på forskellige scenarier.

- Det er dog for tidligt at konkludere præcist, hvad Trumps straftold kommer til at betyde for Grundfos, fordi vi ikke kender alle detaljerne endnu, skriver presseansvarlig i Grundfos Mads Klougart Jakobsen i en kommentar.

Han tilføjer, at udviklingen for nu ikke kommer til at ændre på Grundfos' overordnede strategi og ambition for hverken Mexico eller USA.

De nye toldsatser rammer dog ikke med det samme, da Mexico og USA mandag aftalte at sætte dem på pause i en måned.

Andre store danske virksomheder som Ambu, der producerer medicinsk udstyr, og Danfoss, der producerer termostater og køleanlæg, har fabrikker i Mexico med USA som det primære marked.

Byggeklodsgiganten Lego annoncerede så sent som i november 2023, at dets fabrik i Monterey udvides med nye faciliteter og 900 flere ansatte, så der i alt bliver 5900 ansatte i løbet af i år. Fabrikken i Monterey er i forvejen Legos største.

Lørdag underskrev den amerikanske præsident dekretet, som fra tirsdag skulle lægge 25 procent told på alle varer fra Mexico og Canada, mens varer fra Kina bliver pålagt yderligere 10 procent i told.

Mandag blev tolden på mexicanske varer dog udskudt.

Donald Trump har derudover varslet, at der "ret snart" kommer told på varer fra EU.

Udsigten til en handelskrig fik mandag aktierne i det toneangivende C25-indeks over de mest handlede aktier til at falde dagen igennem, ligesom det var tilfældet rundt om i Europa og Asien.

Ifølge den seneste opgørelse fra Udenrigsministeriet var der i 2022 93 danske datterselskaber i Mexico. De beskæftigede totalt 35.633 personer i landet.

Dansk Industri har tidligere vurderet, at virksomheder med produktion i Canada eller Mexico og eksport til USA vil begynde at mærke konsekvenserne efter få uger.

Den storpolitiske usikkerhed gør det sværere for både større og mindre eksportvirksomheder at tilrettelægge produktionen på længere sigt.

Det gælder også for Tajco Group med hovedkvarter i Vejle, der blandt andet producerer dele til bilers udstødningsrør.

Virksomheden er i øjeblikket ved at etablere en fabrik i Mexico, som efter planen skal stå klar i 2026 og levere dele til en stor amerikansk bilproducent, som Tajco på grund af en fortrolighedsklausul dog ikke kan oplyse navnet på.

I første omgang kan Tajco ånde lettet op, fordi delene skal leveres til den amerikanske producents produktion i Mexico og først derfra til USA.

- Men vi har jo nogle ambitioner om, at vi fra den produktion i Mexico også gerne skal servicere andre amerikanske kunder. Tiden må vise, hvordan det ender. Vi er nødt til bare at vente og se, hvad der sker, siger Erik Laursen.

Tajco har også produktion i Kina. En mindre del af produktionen herfra sendes til USA og vil altså også blive ramt af en ny toldsats.

- Det er klart, at vi helst ser, at der bliver handlet frit i hele verden. Det tror vi på, er bedst for de bilproducenter, som vi sælger til, siger Erik Laursen.

- Når der er usikkerhed, omkring hvordan tingene udvikler sig, så er det svært at planlægge, det er klart.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.057