23948sdkhjf

403 millioner kroner til ny teknologi

Effektiv grøn skibsfart, microchips til konvertering af el og batteriløsninger på kaffegrums er blandt nogle af de projekter, der slap gennem nåleøjet

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) modtog i foråret 96 ansøgninger om støtte for mere end én milliard kroner. 

Nu har EUDP kogt ansøgninger og støttekroner ned til, at 40 energiprojekter hver får en bid af de 403 mio. kr., der var til rådighed i årets sidste EUDP-runde. 

De energiløsninger, der nu skydes i gang, spænder bredt. Pengene fra EUDP skal blandt andet bruges på udvikling af ammoniakdrevne motorer, der skal sikre grønnere skibsfart, effektive mikrochips til konvertering af el samt bæredygtige batteriløsninger baseret på kaffegrums.

Blandt modtagerne er blandt andre Skovgaard Energy, MAN Energy Solutions, Topsil GlobalWafers, DTU samt Bueno Kaffe. 

- Vi er ekstremt stolte over at være en del af et så innovativt projekt, hvor vi kan fortsætte rejsen på REDDAP-sitet i Ramme, udtaler Pat A. Han, der er CTO i Skovgaard Energy, i en pressemeddelelse. 

4-takts marinemotor

Skovgaard Energy bidrager sammen med DTU Constructs til MAN Energy Solutions projekt "NH3 Spark – FutureFlex”.

Projektets mål er at ombygge, teste og drifte en 4-takts marinemotor, der skal operere på grøn ammoniak (NH3) – uden behov for andet hjælpebrændstof – og på den måde være med til at fortrænge fossile brændsler i den maritime sektor.

- Løsninger som denne kan blive afgørende for den maritime sektors overgang til en CO2-neutral fremtid – og samtidig være med til at fastholde Danmarks førende position på søfartsområdet, udtaler projektleder Jarl Klüssmann, MAN Energy Solutions, Holeby.

Motoren vil blive testet under virkelige kraftværksforhold hos Skovgaard Energy, hvor den grønne ammoniak vil blive produceret på deres ammoniakanlæg, der er opført gennem det tidligere EUDP-projekt REDDAP.

Parterne har modtaget 31 mio. kr. til projektet. 

Effektiv effektelektronik 

Mens NH3 Spark-projektet støttes med 31 millioner kroner er projektet FZ300 støttet med 44 mio. kr.

I FZ300 vil Topsil GlobalWafers i samarbejde med DTU udvikle en maskine til produktion af såkaldte float zone-siliciumkrystaller, som skal bruges i de microchips, der skal håndtere de høje spændinger og strømstyrker i fremtidens energisystem. 

- Målet er at rykke produktionen af krystalskiver fra den nuværende diameter på 200 mm til skiver på 300 mm. Den større diameter vil kunne forbedre produktionseffektiviteten betydeligt og dermed sikre en konkurrencedygtig forsyning af mikrochips til Europas energisektor, udtaler Philip von Gersdorff Sørensen, Topsil GlobalWafers.

Kaffegrums og batterier

I projektet "Kaffeanode" vil biotech-virksomheden Kaffe Bueno også sammen med DTU erstatte grafit i den anode, der anvendes i et batteri, med et nyt bæredygtigt materiale, der baserer sig på et biologisk restprodukt – nemlig kaffegrums. 

Kaffegrums indeholder særlige biopolymerer, som har de egenskaber, der er brug for i en anode. Disse forbindelser kan dog være svære at udvinde fra kaffegrums, og der er behov for effektive og miljøvenlige metoder til denne udvinding.

- Der produceres hver dag enorme mængder kaffegrums, som ikke anvendes – trods et stort potentiale. Vi har allerede produceret de første portioner af hårdt kulstof baseret på kaffegrums i laboratoriet, og dermed bevist dette potentiale. Med støtte fra EUDP skal vi nu i gang med at optimere metoden for udvinding af de værdifulde biopolymerer – og udvikle de højt ydende kulstofanoder, som kan bruges i både natrium-ion-batterier og lithium-ion-batterier fremover, udtaler Juan Medina, CEO hos Kaffe Bueno.

Kaffeanode-projektet modtager 9 mio. kr. i tilskud fra EUDP.

Stærkt felt

Det er første gang i EUDPs historie, at der er søgt om støtte for mere end én milliard kroner.

- Det er stærkt, at der er så mange nye teknologiprojekter, som har meldt sig på banen i denne omgang. Jeg er glad for, at en række af dem nu får en hånd til videreudviklingen, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Med de netop udmøntede 403 mio. kr. er der sammenlagt blevet uddelt hele 610 mio. kr. fra EUDP i 2024 – heraf 521 mio. kr. fra årets finanslovsbevilling.

Se nøgletal for:
Læs mere om: EUDP
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.472