Året der gik: - Ikke gået så dårligt som først frygtet
Det har været et udfordrende år for den danske elektronikbranche.
Efterspørgslen har været plaget af et svagt eksportmarked til især Tyskland, og generelt har der været store lagerbeholdninger, som har påvirket købelysten 2024.
- Branchen har været udfordret, og vi har set mangel på efterspørgsel ude i økosystemet. Det hører vi på tværs af branchen. Dog er der flere i branchen, hvor det går godt, blandt andet for leverandører til defence og medico, siger Lars Rasmussen, fagleder for elektronik og kvanteteknologi i brancheorganisationen DI Digital.
Lars Rasmussen ser dog et lyspunkt.
- Det gode er, at det ikke er gået så dårligt som først frygtet, siger han.
Konsolidering i branchen
Lars Rasmussen siger videre, at markedsforholdene har medført en anden følgevirkning i elektronikbranchen.
- Vi ser også en branche, der konsoliderer sig i øjeblikket. Nogle bliver opkøbt, andre går konkurs. Det er også et udtryk for, at dele af branchen har været presset på indtjeningen, som ikke alene kan tilskrives, at der har været nogle store lagre, siger Lars Rasmussen.
Lars Rasmussen kalder det "lidt bekymrende", at man endnu ikke præcist kan sige, hvornår nabolandene kommer ud af det dødvande, de ligger i. Men han mener alligevel, at danske elektronikvirksomheder står stærkt i kraft af de høje tekniske kompetencer og globalt efterspurgte produkter.
- Der er en stigende opmærksomhed på, hvor man får produceret henne, hvor pris ikke er den eneste faktor, særligt når man leverer til mere kritiske sektorer. Det er der, virksomhederne har et konkurrenceparameter, fordi kunderne ønsker at være mindre afhængige af leverandører fra Asien, lyder det fra Lars Rasmussen.