Ejer afslører: Derfor knækkede lysvirksomhed nakken
Maj måned var fuld af blomstrende optimisme, ambitioner og ny energi. Et halvt år efter i november blev der lukket og slukket.
Det blev kun til et halvt år som ejer af Chromaviso for Anders Borring. Nu er det slut. Lysvirksomheden fra Aarhus er gået konkurs.
- Det er selvfølgelig meget beklageligt, og det var ikke de forventninger, jeg havde, da jeg investerede for et halvt år siden, siger Anders Borring, der gennem knap 30 år ejede og drev LED-virksomheden Scangrip, som han solgte for i omegnen af en halv milliard kroner.
Der er tale om en egenbegæring.
- Vi må konstatere, at vi er her, fordi vi på ingen måder har solgt som forventet. Vi taler om en afvigelse i budgettet på over 50 procent i år. Når du ikke sælger noget, så har du ikke nogle indtægter, men omkostningerne er de samme, siger Anders Borring om sin virksomhed, der har 22 ansatte.
Kom ikke i mål
Chromaviso har i mange år leveret belysning til sundheds- og plejesektoren i form af døgnrytmebelysning og ergonomisk belysning. Det er belysning, der skifter afhængigt af tidspunkt på dagen og andre faktorer, og det har positiv indvirkning på patienter og ikke mindst ansatte.
Da Anders Borring trådte ind som ejer i maj, var det med store ambitioner, og han mente, der ville være et stort potentiale i at flytte forretningen til at udbyde langt mere belysning til B2B-markedet med særligt fokus på kontormiljøer.
Det ville kræve nogle relativt små omstillinger i produktet, men det ville også gøre det billigere og skabe en væsentligt større potentiel kundebase. Men udviklingen har taget tid, og i mellemtiden har den oprindelige forretning ikke kunnet bære virksomhedens udgifter.
- Vi havde forventet at gå i nul i år og så have tid til at restrukturere firmaet med nye produkter og nye segmenter. Den del gik planmæssigt, men problemet var, at vi ikke havde nogle indtægter, siger Anders Borring.
Reagerer i stedet for at agere
Han henviser til et uforudsigeligt marked for offentlige investeringer i sundhedssektoren i både Danmark, Norge og Sverige. Og nævner det langtrukne hospitalsbyggeri i Odense som en faktor, hvor en stor omsætning er udeblevet. Det er eksterne faktorer, som er svære at styre, mener direktøren.
- Når man leverer til det offentlige, så er det svært for en virksomhed at agere. Man kan næsten kun reagere. Man kan gøre det rigtige, men hvis der er forsinkelser og ikke kommer bevillinger, så er det ude af vores hænder, siger Anders Borring.
Kurator i dialog med køberemner
I det lys så han ikke anden udvej end at begære Chromaviso konkurs.
- Det var en egenbegæring, da vi kunne se, at økonomien ikke kunne hænge sammen. Indtil i dag har vi betalt alle regninger, og nu er det hele overgået til kurator, siger Anders Borring.
Netop kurator Jens Højmark fortæller, at han netop nu er ved at danne sig overblik over konkursboet.
Lige nu er han ved at skrive ud til kreditorerne med besked på at anmelde eventuelle krav. Den proces vil tage et par uger, mener han. I mellemtiden er han dog i fuld gang med at starte salgsprocessen.
- De har været markedsledende på området, så mit bud er klart, at det kan lade sig gøre at sælge virksomheden. Men hvornår og til hvem ved jeg ikke endnu. Jeg er i god dialog med nogle køberemner, så på den baggrund tror jeg, at jeg kan lykkes med et salg, siger Jens Højmark.
Vil afvente
Anders Borring fortæller, at han for nuværende er ramt af konkursen.
- En ting er at miste penge, men udover det er det beklageligt, at vi ikke har formået at få succes, siger han.
Derfor er han tilbageholdende med at give et svar på, om han potentielt selv kunne finde på at drive Chromaviso videre i en ny konstellation.
- For mit vedkommende vil jeg afvente, og så må vi se, hvad der sker, siger Anders Borring.
Anders Borring har skabt sin formue ved et mangeårigt ejerskab af den sydfynske leverandør af arbejdsbelysning, Scangrip, som han stod i front for frem til 2021.
Chromaviso blev stiftet i 2006 af Anders Kryger og Claus Puggaard, som i maj solgte majoriteten til Anders Borring.
Selskabet tabte i 2023 på den gode side af seks millioner kroner og har gennem flere år leveret underskud.