23948sdkhjf

Tre år efter generationsskifte: - Man skal ikke være en supermand

Det er tre år siden, Toke Foss stoppede som direktør i Deif og overlod ansvaret til sin mangeårige kollega, Christian Nielsen. De to har fundet en god balance i den nye hverdag

Det lå altid i kortene.

Da ejeren af Deif, Toke Foss, efter 35 år ville træde tilbage fra posten som CEO, skulle hans efterfølger være Christian Nielsen.

Og det blev det så i 2021.

Christian Nielsen havde på daværende tidspunkt været en del af Deif i 25 år og havde bestredet en lang række poster i virksomheden, senest som senior vice president for Sales and Business.

- Det kom meget naturligt. Der var ikke rigtig nogen tvivl om, at det skulle være Christian, siger Toke Foss.

Om Deifs generationsskifte

  • Efter 35 år i spidsen for Deif stoppede Toke Foss som øverste chef i efteråret 2021.
  • Han blev erstattet af Christian Nielsen, der senest havde været senior vice president for Sales and Business.
  • Christian Nielsen havde på daværende tidspunkt været en del af Deif i 25 år og bestredet en lang række ledende positioner inden for salg og det tekniske område.
  • Toke Foss sidder fortsat på en del af ejerskabet og 100 procent af stemmerettighederne.
  • Han er ligeledes fortsat som formand for bestyrelsen, efter han stoppede på direktørposten.

Har det sidste ord

Det er nu tre år siden, Christian Nielsen overtog roret. Selvom han i mange år havde været inde over flere af de store beslutninger i Deif, er der alligevel forskel på at være med ved bordet og være den, der i sidste ende tager beslutningen.

- Man kunne komme med en masse forslag, men i sidste ende var det op til Toke at sortere i det. Og det er der, den store forskel ligger: at man har det endelige ansvar, siger Christian Nielsen.

Den position har taget noget tid at vænne sig til, men Christian Nielsen er glad for at være i det.

- Det er anderledes, når du er den, der skal tage beslutningerne. Men det er spændende, fordi man har mere indflydelse, siger Christian Nielsen.

Det dur ikke, hvis man hænger sig i fortiden Toke Foss, bestyrelsesformand og tidl. CEO, Deif

Værdisæt og ambitioner i behold

Direktøren har i sin tid på posten blandt andet være med til at åbne en splinterny elektronikfabrik ved domicilet i Skive. Og så har han arbejdet på at ændre billedet af Deif udadtil.

- Den profil, vi har nu, skaber mere opmærksomhed om Deif, og vi stiller åbent store forventninger til os selv. Vi tør godt sige, at vi er gode. Og vi tør godt sige, at vi forventer vækst, selvom det betyder, at jeg måske skal ud at forklare det, hvis det ikke går, siger Christian Nielsen.

Han understreger dog, at hele Deif ikke er omkalfatret efter udskiftningen i toppen.

- Der er nogle ting, der er lavet om, og tingene gjort lidt anderledes. Men vores værdisæt og ambitioner for virksomheden er grundlæggende det samme.

Ikke svært at overlade ansvaret

Når der kommer en ny direktør efter 35 år, så skulle vedkommende gerne bidrage med noget nyt. Men det kræver også, at den afgående tør slippe tøjlerne. Især i et setup som Deifs, hvor Toke Foss fortsatte med ejerskabet og som formand for bestyrelsen.

Men det var Christian Nielsen ikke nervøs for.

- Toke vidste af alle - måske bedre end mig selv - hvad jeg står for. Så jeg var ikke nervøs for, om jeg ville få friheden. Jeg oplever mere, at det er nogle udefra, der ville kunne finde på at tro, at Toke ville blande sig.

- Men Toke har heller ikke nogen interesse i, at det skulle fortsætte som tidligere, for tingene udvikler sig. Og der har han været rigtig dygtig til at skabe den frihed, siger Christian Nielsen.

Det bakker Toke Foss ham op i.

- Det har overhovedet ikke været svært at overgive ansvaret. For i tidligere perioder har dele af driften ligget ude i divisionerne, hvor jeg har været længere væk fra driften. Og så var det bare meget nemmere, når jeg overgav det til en, som jeg har arbejdet sammen med i mange år. Hvis det havde været en udefra, havde der trods alt været en større indbygget usikkerhed, siger Toke Foss.

Christian Nielsen fortæller videre, at han ikke havde set skiftet komme.

- Jeg havde ikke forudset, at skiftet kom. Men når jeg kigger tilbage, så har jeg stor respekt for, at han gjorde det på det tidspunkt i stedet for at risikere, at det blev andre, der tænkte, at det ville være nødvendigt. Hvis det først bliver for sent, så bliver det meget sværere at lave skiftet, siger han.

Om Når stafetten gives videre

I en række artikler på Electronic Supply kigger vi tilbage nogle generationsskifter i elektronikkens verden.

I nogle tilfælde er der tale om klassiske generationsskifter, hvor en generation overlader ansvaret til den næste. Og i andre tilfælde er der "blot" tale om, at en direktør med mange år på posten trækker sig og overlader ansvaret til en ny direktør.

En god balance og dialog

I kraft af Toke Foss' fortsatte involvering i Deif er han ikke bare forsvundet fra den ene dag til den anden.

Det glæder Christian Nielsen, for selvom han havde nogle tanker om den fremtidige drift, så har sparringen med den mangeårige direktør været guld værd.

- Han følger stadig med, og han er stadig ejer, så selvfølgelig er han interesseret i, at der bliver taget de rette beslutninger. Han er med på rejser, hvor vi besøger vores salgsselskaber og kunder i hele verden, og han er god til at se på virksomheden lidt mere udefra og følge med i den politiske dagsorden for energisektoren. Så man får det bedste fra to verdener, siger Christian Nielsen.

Toke Foss mener også, at de to har fundet en god balance.

- Jeg synes, vi har en god dialog om tingene. Jeg gør mit for at have fingeren på pulsen. Ikke for at blande mig, men for at kunne bidrage der, hvor det kan være relevant. Men det er en balance, for faren ligger i, at man begynder at snakke for meget om gamle dage. Det dur ikke, hvis man hænger sig i fortiden, siger Toke Foss.

Man skal tro på det

Det er tre år siden, ledelsesskiftet blev effektueret. Dermed har de to involverede parter haft lidt tid til at evaluere på, hvordan det er gået.

Adspurgt om et godt råd til andre, der kunne stå i samme situation, lyder svaret fra Christian Nielsen:

- Helt grundlæggende skal man tro på, at man kan finde ud af det. Man er blevet valgt, fordi man kan et eller andet og er blevet vurderet som den rigtige til opgaven. Det må man tage til sig og tro på sig selv. Man kan let falde i nogle tanker om, hvorvidt man kan finde ud af det. Men man skal også være ydmyg og skal ikke være en supermand, man skal bruge sin organisation og være åben for input og på den baggrund tage sine beslutninger.

For Toke Foss er rådet simpelt: tillid.

- Det kan lyde lidt banalt, men udgangspunktet er tillid. Det er gensidig tillid, der er grundlaget for det hele. Man skal være opmærksom på ikke at blande sig i driften, men samtidig skal man heller ikke være bange for at udfordre og komme med sine meninger. Det er den balance, der er vigtig, siger Toke Foss.

Artiklen er en del af temaet Når stafetten gives videre.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109