23948sdkhjf

IoT-virksomhed ser forretning i ny branche

Brunata fejrer endnu et rekordår og ser et stort potentiale i at udbrede de digitale målere til forsyninger

Brunata er kommet igennem en omfattende transformation med skindet på næsen. Og mere til.

Igen i år slår cleantech-selskabet egne regnskabsrekorder. Omsætningen lander på 531 mio. kr. i 2023, 9 procent over 2022.

Resultatet på 64 mio. kr. er en fremgang på 29 procent, sammenholdt med 2022, og mere end en fordobling af 2021-resultatet.

Ifølge CEO Jesper Kristoffersen har væksten været drevet af to faktorer: Automatisering og nye services.

- Det er lykkes os at digitalisere mange af vores processer. Og med mindre menneskelig berøring i vores produktionsflade producerer vi tingene meget mere korrekt. Det har frigivet medarbejdere og ressourcer til at udvikle nye services til eksisterende kunder, og det har også trukket nye kundegrupper ind, siger Jesper Kristoffersen til Electronic Supplys søstermedie Energy Supply.

IoT-vandværker

Indtil for få år siden har den primære forretning i Brunata bestået af salg af manuelt aflæste målere samt fordelingsregnskaber. I dag er størstedelen af forretningen bygget op omkring services, især IoT-enheder (Internet of Things, red.), der overvåger energiforbruget. 

Og det er ikke kun ejendomsadministratorer og boligforeninger, der er interesseret i de digitale målere. Også vandværker er begyndt at blive kunder hos Brunata.

- Vi kan se, at der er en efterspørgsel på vores nye produkter fra de små og mellemstore vandværker. Vores teknologi giver dem mulighed for at tilbyde husejere adgang til egen forbrugsdata såvel som overvågning, så man får en notifikation, hvis vandmåleren fanger afvigelser i forbrugsmønsteret. På den måde kan husejeren opdage, hvis toilettet løber, eller der er en lækage i kælderen, siger Jesper Kristoffersen.

Og Brunata vil gerne længere ud i forsyningerne.

- Lige om lidt vil vi gerne tilbyde samme løsninger til fjernvarmeværker. Det er helt oplagt for os at kigge den vej. Vi vil gerne hjælpe forsyningsselskaberne med at overvåge og kontrollere vandforbruget, siger Jesper Kristoffersen

Udenlandske ambitioner

I 2018 ophørte 100 års familieejerskab af Brunata, da familien Fischer Hansen solgte virksomheden til den tyskejede familiekoncern Minol. En handel, som Fischer Hansen inkasserede 575 mio. kr. for. Og de udenlandske forbindelser har givet ekstra vind til Brunatas internationale ambitioner. 

- Vi har selskaber i 11 lande udover Danmark, og prioriterer de markeder, hvor efterspørgselsmønsteret spejler Danmark. Der skal være fokus på grøn omstilling, en vis modenhed omkring data, og så skal der være økonomi til det, ellers bliver ydelser som vores nedprioriteret, siger Jesper Kristoffersen.

Han peger på, at især Norge og Sverige, Italien og Frankrig er stærke markeder. Men Brunata begynder også at se spændende takter fra Balkan-lande som Slovenien og Kroatien. 

Ifølge Jesper Kristoffersen er Danmark stadig foran resten af Europa, når det kommer til brugen af intelligente løsninger i bygningsdrift. 

- Danmark er et forgangsland. Så det er her, vi designer vores koncepter og trykprøver dem. Og når så teknologien og løsningerne er godt på plads, så tager vi produkterne med ud til de lande, der er klar, siger Jesper Kristoffersen.

Brunata solgt til tysk familievirksomhed

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063