23948sdkhjf

Aalborgensiske forskere deltager i europæisk 5G-projekt

Aalborg Universitet er med i stort EU-forskningsprojekt, som tager de første skridt mod 5G.
Antallet af smartphone-abonnementer ventes at vokse fra 1,2 milliarder i 2012 til 4,5 milliarder i 2018 i hele verden. Det vil give en stærk vækst i den mobile datatrafik, og man forventer en ottedobbling fra 2012 til 2018. Det skriver universitet i en pressemeddelelse.

Trådløs i 2020
Et stort EU-forskningsprojekt med deltagelse af Aalborg Universitet skal klarlægge krav, forventning og udfordringer til 5G.

- Vi har prøvet at forudse alle de situationer, som vil kræve trådløs netværksforbindelse i 2020, og så har vi kogt dem sammen til fem overordnede fremtidsscenarier, der lidt overraskende er i stand til at rumme alle de cases, vi overhovedet kan komme i tanke om, forklarer professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer.

Han er en af Aalborg Universitets deltagere i projektet.

Ren hyldevare
Der er nogle specifikke krav fra scenarierne, som projektet arbejder ud fra. Blandt andet skal der være 10 til 100 gange højere datarate, så en typisk bruger i et tætbefolket bymiljø vil have adgang til hastigheder fra én til 10 Gbps.

Det adskiller sig på nogle måder fra det, der har været gældende ved tidligere generationsskifter.

- I forhold til de foregående trådløse generationer 3G og 4G, er der ud over den højere datahastighed to krav, som stikker ud. Det ene er behovet for at understøtte et massivt antal maskine-til-maskine forbindelser. Det andet krav er at garantere en minimumskvalitet i den trådløse adgang praktisk talt over alt. Når vi gør os mere afhængige af trådløse forbindelser i hverdagen – for eksempel med automatisering af hjemmet eller automatisk assistance, når vi kører bil - er vi nødt til at gøre trådløs forbindelse til en ren hyldevare og en selvfølgelighed på linje med elektricitet. Og vi er nødt til at garantere, at den er tilgængelig praktisk taget altid. Sådan er det ikke i dag, hvor vores wifi- og 3G-forbindelser kan blive totalt afbrudt, fortæller AAU-professor Petar Popovski om kravene til 5G.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112