23948sdkhjf

Fald i industriproduktion bør ikke svække optimismen

Trods nedgativ udvikling fra maj til juni ligger industriens produktionsindeks fortsat på et højere niveau end sidste år.
Udviklingen i industriens produktionsindeks blev et af de – for tiden – sjældne negative økonomiske nøgletal. Således faldt industriproduktionen fra maj til juni med 1,0 procent.

Sammenligner man 1. kvartal med 2. kvartal, er der, trods faldet i juni, en stigning på 0,4 procent. Juni måneds lille nedtur bør derfor ikke kunne ændre den generelle økonomiske optimisme vi har set henover sommeren.

I 2009 faldt industriproduktionen markant, herefter rejste den sig noget i 2010, men i 2011 og 2012 var der nærmest ingen udvikling, hverken i den ene eller den anden retning. Det første halvår af 2013, har der endelig igen været en stigende tendens, hvor industriproduktionen er løftet fra et niveau på indeks 92 i slutningen af 2012, til nu ca. 97 (2005=100). Så trods den seneste måneds tilbagefald, ligger industriproduktionen fortsat over niveauet ved årsskiftet.

- Der har så småt været tegn på vækst i de forskellige økonomiske nøgletal i det første halvår af 2013, og egentlig også i industriproduktionen hvor kurven var begyndt at pege opad igen efter at have ligget underdrejet i en længere periode. Man kan også se at tallet for juni i 2013 ligger væsentligt over tallet for juni 2012, så dagens tal bør ikke få negative konsekvenser for den generelle optimisme, der ellers ses i økonomien, siger Andreas Kildegaard Pedersen, økonom i Dansk Erhverv.

Erhvervsorganisationen påpeger industriens afledte betydning for dansk økonomi og beskæftigelse.

- Selvom industrien ikke fylder så meget i det økonomiske landskab som tidligere, har sektoren alligevel stor betydning andre steder i erhvervslivets værdikæde, eksempelvis for engroshandel og transport og dermed for den samlede vækst- og beskæftigelsessituation. Industriens produktion og omsætning er derfor ikke bare en god strømpil for konjunktursituationen, men også en væsentlig bidragyder til realøkonomien, siger Andreas Kildegaard Pedersen.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078