23948sdkhjf

Nye teknologiscenarier på et døgn

60 forskere fra Aarhus Universitet skal i et intensivt innovationsforløb på bare 24 timer komme med bud på nye teknologiske løsninger, der kan være med til at udnytte spildevandsresurser på en bæredygtig måde.
Hvad sker der, hvis man tager 60 forskere med hver deres specialistviden og sætter dem sammen i et helt døgn for at arbejde med teknologiscenarier for fremtidens håndtering og brug af spildevand?

Håbet er, at der kommer en masse gode idéer, som både kan give et lille boost til innovation i spildevandsbranchen og være med til at indfri Aarhus Kommunes klimamålsætning.

60 forskere i et døgn
Alle 60 forskere beskæftiger sig med forskellige områder af ingeniørvidenskab. De deltager i Aarhus Universitets såkaldte Phd Challenge, som hvert år afvikles i august måned.

Formålet med Phd Challenge er at synliggøre forskningens værdiskabelse i samfundet, siger Thomas Toftegaard, institutleder for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet:

- Vi samler vores kræfter én gang om året og kommer med bud på løsninger til en særlig aktuel problemstilling i samfundet. Det er egentlig et meget simpelt forsøg på at få vores forskning uden for universitetets mure og samtidig en god øvelse for vores forskere i at arbejde interdisciplinært.

Det er anden gang, Phd Challenge løber af stablen. Sidste år handlede udfordringen om bæredygtigt byggeri og resulterede blandt andet i et spektakulært bud på et algehøjhus.

I år lyder udfordringen: Hvordan kan man udnytte spildevand som en resurse på en bæredygtig måde?

Det er Aarhus Kommune, Aarhus Vand, Herning Vand og Grundfos, der står bag den præcise formulering til forskerne, som til daglig arbejder inden for områder som bioteknologi, kemi, computer science, mekanik og byggeri.

Skal realisere klimamål
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, skal skyde Phd Challenge 2013 i gang, og han understreger behovet for mere samarbejde mellem universiteter, virksomheder og det offentlige.

- Vi har i Aarhus Kommune sat os nogle meget ambitiøse klimamål, hvor bæredygtig udnyttelse af spildevand er en vigtig del. Derudover er vandområdet en af Danmarks styrkepositioner i forhold til at eksportere vores vandteknologi til udlandet. Og derfor er Phd Challenge et virkelig godt arrangement. Vi har brug for nye idéer i krydsfeltet mellem virksomheder, vidensinstitutioner og kommune for at sikre, at vi også i fremtiden har de verdensklasse projekter, der skal holde os i toppen, når det handler om håndtering af vand, siger Bünyamin Simsek.

Også virksomhederne, der samarbejder med Aarhus Universitet om Phd Challenge har store forventninger til udbyttet:

- Det er en unik mulighed for os at få adgang til så mange specialister på én gang. Det er et spændende eksperiment, som kan være med til at holde os på forkant med udviklingen inden for den mangefacetterede forskning, der knytter sig til bæredygtig udnyttelse af spildevand. Der er mange nye krav til sektoren, og samtidig vil vi gerne være mere effektive og beskytte miljøet, siger Carsten Skovmose Kallesøe, senioringeniør i Grundfos A/S.

Forskerne kommer blandt andet til at arbejde med spildevandsinfrastruktur, kemisk behandling, overvågning og kontrol af vandkvalitet samt bæredygtig udnyttelse af slam fra rensningsprocessen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062