Velfærdsteknologi: Ensidig fokus på robotstøvsugere
Debatten om velfærdsteknologi er uambitiøs, og det skader viljen til at afprøve nye løsninger, mener Dansk Erhverv.
Det siger Marie Louise Kirring Løvengreen, velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, som en reaktion på nyheden om, at Frederiksberg Kommune har valgt at droppe robotstøvsugeren på grund af manglende interesse fra de ældre medborgere.
- Debatten kan ikke blive mere uambitiøs. Vi har stirret os helt blinde på robotstøvsugeren, men sandheden er jo, at velfærdsteknologi er meget mere end en enkelt elektronisk dims, siger Marie Louise Kirring Løvengreen.
Ikke til at komme udenom
Hun efterlyser en større vilje til at tage hul på de mange andre områder, velfærdsteknologien kan og skal berøre.
- På produktsiden er der afprøvede løsninger som vasketoiletter og lifte, men det handler også om en mere sammenhængende indsats overfor borgeren - f.eks. at det bliver muligt for kommunerne i langt højere grad at genbruge data på tværs af forvaltninger. Potentialet rækker meget længere end debatten om, hvorvidt en kommune vælger at introducere robotstøvsugere eller ej, siger hun.
Og selv om flere kommuner gør Frederiksberg Kommune selskab ved at droppe robotstøvsugere, så er velfærdsteknologi en uundgåelig del af fremtidens samfund, pointerer Marie Louise Kirring Løvengreen.
- Velfærdsteknologi eller digital velfærd er en naturlig og nødvendig modernisering af vores velfærdsydelser - fra den måde vi interagere med borgeren på til den måde vi sikrer en effektiv sagsbehandling på, så det modsvarer pres på økonomi og demografi. Det kræver en ordentlig debat og mere end en spredt kommunal satsning på enkelte udvalgte produkter, siger Marie Louise Kirring Løvengreen.
Hun efterlyser derfor vilje til at afprøve nye løsninger, så kommunerne får plads til eventuelt at træde ved siden af. Og så skal det udviklingspotentiale, der ligger i private og ikke-offentlige aktører leverandører af velfærd, inddrages i processen.