Kohsel har lukket dansk fabrik
Transformerproducenten Kohsel har lukket den danske produktion.
Siden 1971 har der været produktion på Kohsels gamle adresse i Hørning, men efterhånden havde fabrikkerne i Letland og Thailand overtaget langt størstedelen af produktionen, så det til sidst kun var produktionen af prototyper, der var tilbage.
Med cirka 150 ansatte i Letland og omkring 500 ditto i Thailand gav det derfor mening at flytte prototypeproduktionen til de to faciliteter, der efter gennemgående renoveringer i 2021 var gearede til den specialiserede produktion.
- Det gjorde det lettere at lukke herhjemme, fordi rammerne er tidssvarende i Letland og Thailand, siger CEO Jan Ellegaard.
For et par år siden blev faciliteterne i Letland nemlig renoveret og udvidet, mens Kohsel samme år byggede ny fabrik i Thailand, og der er desuden fortsat plads til at vokse yderligere på begge lokationer.
Klimaaftryk er vigtigt
Selvom der har været en økonomisk besparelse ved at lukke produktionen i Danmark, så har det ikke været den altovervejende grund til lukningen. Jan Ellegaard fortæller, at der også var både logistiske og frem for alt klimamæssige overvejelser bag beslutningen.
- Det handler også om ESG og vores CO2-aftryk. Det giver ikke mening at få varer sendt fra Kina til Hørning og så sende det videre til Thailand, siger Jan Ellegaard.
Jan Ellegaard fortæller videre, at flytningen af prototypeproduktionen har krævet et særligt fokus på de interne arbejdsgange i Kohsel.
- Vi har styrket prototypeorganisationen og de interne processer efter flytningen. Det er ikke rocket science, men der har været nogle tilpasninger, siger Jan Ellegaard og nævner, at de blandt andet har mandet op på ingeniørsiden i både Danmark, Thailand og Letland.
Flyttet lokaler efter lukning
I Danmark førte lukningen af produktionsdelen, der udover prototyper også bestod af et lager, til en masse tomme kvadratmeter. Det gav ikke mening, og det var også en af grundene til, at Kohsel i april flyttede til Skanderborg.
- Da vi havde truffet beslutningen om at lukke produktionen i Danmark, gav det mening at kigge på vores rammer. Og vi havde for meget fabriksplads og for lidt kontor, siger Jan Ellegaard.
Med flytningen til Skanderborg har de til gengæld fået mere plads på kontoret. Og det giver mening, fortæller Jan Ellegaard, for de er som nævnt i gang med at ansætte flere ingeniører.
- Vi har mandet op og er i gang med at mande op på udvikling. Det er en omkostning, men fremadrettet er det det rigtige, fordi vores forretning er de kundetilpassede design, siger Jan Ellegaard.