23948sdkhjf

Udlændinge skaber job i Danmark

Udenlandske eksperter øger væksten i danske virksomheder og er med til at fastholde arbejdspladser i Danmark.
Det viser en analyse, som Dansk Industri har udarbejdet.

- Når man henter de her udenlandske medarbejdere til Danmark, kommer de med nogle kompetencer, som virksomhederne ikke kan finde i Danmark. Det kan være rent fagligt, men også at de kan nogle sprog eller har noget markedskendskab, der gør, at virksomhederne kan få åbnet op til udenlandske markeder. Og vi kan se, at virksomheder, der har brug for udenlandsk specialiseret arbejdskraft, har en højere vækst, forklarer Claus Aastrup Seidelin, der er arbejdsmarkedskonsulent i Dansk Industri, til Electronic Supply.

- Vi har lavet en undersøgelse, hvor vi har sammenlignet virksomheder i Danmark, som anvender højt specialiserede danske eksperter med virksomheder, der også bruger udenlandske eksperter – og der kan vi altså se, at den gruppe, der anvender udenlandske eksperter er mere produktive end dem, der udelukkende bruger danske. Det er jo en indikation af, at de her udenlandske medarbejdere bidrager dels produktivt til jobskabelse i virksomhederne og er med til at øge væksten, forsætter DI-konsulenten.

Lige nu er der ifølge konsulenten omkring 4000 udlændinge, der arbejder i Danmark på de såkaldte jobkortordninger, og selv om det er et tal, der har været svagt stigende de seneste år, så udgør de stadig kun en lille del af det danske arbejdsmarked.

- Så der er jo stadig et stort potentiale her, men det afhænger jo selvfølgelig af den efterspørgsel, der er i virksomhederne, forklarer Claus Aastrup Seidelin.

Læs også: Der er brug for mere specialiseret arbejdskraft

De danske jobkortordninger
Borgere fra lande uden for EU og Norden kan få adgang til det danske arbejdsmarked, hvis de opfylder nogle bestemte betingelser. Der findes en række særlige adgangsordninger.

Beløbsordningen betyder, at udlændinge, som er tilbudt et job med en årsløn over 375.000 kr. inkl. pensionstillæg, har særlig let adgang til det danske arbejdsmarked.

Positivlisten giver adgang til erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Personer uddannet inden for disse erhverv har særlig let adgang til det danske arbejdsmarked.

Specialister har adgang til det danske arbejdsmarked forudsat at der foreligger forskningsmæssige grunde til at udlændingen skal udføre arbejdet i Danmark.

Koncernordningen gør det muligt for ansatte i en virksomhed i udlandet at blive udstationeret i virksomhedens danske datter-, søster- eller moderselskab i en periode.

Kilde: Dansk Industri ”Jobkortordningerne skaber værdi for Danmark”


Nødvendigt at rekruttere i udlandet
Ifølge DI-konsulenten er der enkelte brancher og særlige stillinger, hvor efterspørgslen på udenlandske specialister er særlig stor – simpelthen fordi, man ikke kan finde de nødvendige nøglepersoner på det danske arbejdsmarked.

- Der er nogle stillinger og brancher, der i særlig grad oplever mangel på de her højt specialiserede medarbejdere. Det er især gældende inden for it, forskellige typer af ingeniører samt i offshore og medicinal-industrien. Her mangler man simpelthen de her medarbejdere i nøglepositioner, hvor virksomheden er dybt afhængig af, at man har de her medarbejdere, fortæller Claus Aastrup Seidelin og tilføjer:

- Og det er uanset om der er høj- eller lavkonjunktur, så vil der være den her kamp om højt specialiserede medarbejdere for at kunne klare sig i den internationale konkurrence.

Det skal være let og attraktivt
Og her mener DI-konsulenten, at det er særligt vigtigt, at man fra dansk side gør en indsats for dels, at gøre det så let som muligt for de danske virksomheder, at hente udenlandske medarbejdere til landet, og samtidig sørger for, at brande Danmark godt i udlandet, så den udenlandske arbejdskraft får lyst til at søge mod Danmark.

- For hvis ikke de danske virksomheder har adgang til den her arbejderkraft, så må virksomhederne jo søge hen til de steder, hvor den her arbejdskraft er. Og det er i udlandet, og så vil vi miste danske arbejdspladser, forklarer Claus Aastrup Seidelin og forsætter:

- Derfor er det også vigtigt fra politisk side at have fokus på det her. Der har jo været rigtig meget fokus på det de seneste år. Og noget af det, man har gjort er at gøre de her adgangsordninger mere lempelige for virksomhederne, og det synes vi fra DIs side faktisk har fungeret rigtig godt, men derfor er det stadig nødvendigt at have fokus på, at det rent administrativt glider så let som muligt, når virksomhederne skal hente de her medarbejdere til landet.

Har din virksomhed erfaringer med udenlandsk højt specialiseret arbejdskraft eller kan I ikke finde de nødvendige medarbejdere i Danmark og planlægger at rekruttere fra udlandet, så hører redaktionen gerne fra dig. Måske gemmer der sig en god historie, der er værd at dele med andre. Send en mail til Redaktionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078