23948sdkhjf

Danske virksomheder søger til Emiraterne

Tal fra den danske ambassade i Abu Dhabi viser, at antallet af danske virksomheder i De Forenede Arabiske Emirater er steget markant de sidste fem år. Dansk teknologi er eksempelvis efterspurgt inden for olie- og gassektoren.
- De sidste fem år har vi hjulpet til at etablere 30-40 virksomheder og har hjulpet 15-20 virksomheder med partnersøgning og indgåelse af partnerskaber. Dertil kommer alle de virksomheder, som etablerer sig uden hjælp fra ambassaden og generalkonsulatet i Dubai, fortæller ambassadør Poul Hoiness fra den danske ambassade i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Ambassaden anslår, at der i dag er ca. 200 danske virksomheder i Emiraterne, og landet bruges som springbræt til resten af Mellemøsten og Afrika. Traditionelt har det i landene i Mellemøsten været et lovkrav, at udenlandske virksomheder kun kunne etablere sig, hvis en lokal partner ejede minimum 51 procent af virksomheden. I dag er der især i Emiraterne oprettet en lang række freezones, hvor disse krav ikke gælder.

Tålmodighed er en dyd
- Det er ikke sværere at være i Mellemøsten som dansk virksomhed, end det er for andre udenlandske virksomheder. Vi har kontor i Dubai og har lokale sælgere rundt omkring, men mange af vores kunder sætter også stor pris på kontakt med regionale eller globale medarbejdere fra Europa, som i Danfoss’ tilfælde ofte kommer fra Danmark, fortæller Søren Kvorning, Danfoss’ direktør for HVAC-systemer i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Hans erfaring er, at man som virksomhed i høj grad skal have øje for kulturforskellene i mellem dansk og arabisk forretningsliv.

- Her er kæmpe muligheder, og alle investeringer er store. Men man skal være meget tålmodig. Ting trækker ud, og der er stort fokus på pris. Det er en handlerkultur.

Danske olie- og gaskompetencer efterspørges
En sektor, hvor danske kompetencer er i høj kurs, er olie og gas. Med en række gamle felter og en ambition om at øge produktionen fra 2,5 til 3,5 millioner tønder olie om dagen er der sat skub i investeringerne i ny teknologi. Ifølge ambassaden er der allerede 30-40 danske virksomheder aktive på olie- og gasområdet i Emiraterne.

- Olien flyder ikke så frit mere. Danske virksomheder har erfaring fra Nordsøen, hvor olie altid er blevet udvundet under komplekse forhold. Derfor er de efterspurgt i Abu Dhabi, hvor 95 procent af Emiraternes olie- og gasproduktion foregår, fortæller Merethe Wrang, business manager hos Danish Offshore Energy Group/Eksportforeningen, der sammen med ambassaden arrangerer en fælles dansk pavillon på regionens største olie- og gasudstilling, ADIPEC, til november.

Lokal tilstedeværelse er afgørende for succes
En af de virksomheder, der har drevet forretning i den arabiske olie- og gassektor i mange år, er SPX Flow Technology. Her fortæller Niels Christiansen, salgsdirektør inden for Global Heat Exchange, at den rette lokale partner og lokal tilstedeværelse er afgørende for succes.

- Inden for de seneste 3-5 år har Abu Dhabi og Qatar været nogle af de største aftagere for vores produkter. Vores erfaring er, at man skal være til stede og give sig tid. Og i Abu Dhabi skal man have en juridisk aftale med en lokal partner. Et samarbejde med en lokal partner kan kun afbrydes, hvis begge parter er enige. Derfor skal man søge hjælp til at finde den rette. Fx via andre danske virksomheder, Eksportforeningen og ambassaden.

ADIPEC 2013 finder sted i november og er Mellemøstens største olie- og gasudstilling. Udstillingen havde 51.000 besøgende fra 95 lande i 2012 – 95 procent kommer fra GCC landene (Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater).

Fakta: Danske virksomheder i Mellemøsten
Den danske ambassade og generalkonsulatet i De Forende Arabiske Emirater:

• Har 100 registrerede danske virksomheder på ambassadens datterselskabsliste
• Anslår, at der i alt er ca. 200 danske virksomheder i De Forende Arabiske Emirater
• Har de seneste fem år medvirket til at etablere 30-40 danske virksomheder i freezones i Emiraterne og har hjulpet 15-20 virksomheder med partnersøgninger og indgåelse af partnerskaber. Dertil kommer de mange virksomheder, der etablerer sig uden ambassadens hjælp.
• Har 19 registrerede virksomheder på deres liste over danske olie- og gasvirksomheder i Emiraterne.
• Anslår, at der i alt er 30-40 danske virksomheder aktive på olie- og gasområdet i Emiraterne.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062